На Донеччині із 30 обіцяних опорних шкіл до 1 вересня готова лише одна

На Донеччині із 30 обіцяних опорних шкіл до 1 вересня готова лише одна

На Донеччині із 30 обіцяних опорних шкіл до 1 вересня готова лише одна

Фото: ТСН.ua

Чиновники обіцяють відремонтувати чи добудувати решту до жовтня-листопада.

На Донеччині цього року планували створити 30 опорних шкіл. І з обласного бюджету на це теж виділили майже мільярд гривень. Але реально зустріти учнів 1 вересня наразі готова тільки одна школа із трьох десятків запланованих.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Лінгафонні класи із ноутбуками на кожному столі, розумні електронні дошки, проектори, та загалом 40 принтерів - і усе це на одну школу №17 у місті Дружківка на Донеччині.

"Інформації 100-відсоткової в нас немає, але є така надія, що гарант Конституції Петро Олексійович Порошенко буде на відкритті нашої школи", - говорить директор школи №17 м. Дружківка Вадим Єлагін.

Навіть у кабінет фізики привезли нові амперметри та вольтометри. Такого тутешній вчитель не пригадує.

Посеред сірих будинків, у маленькому скромному місті здається - от воно щастя. Але на нових вікнах пішли тріщини. Замінили вже з десяток склопакетів – через просідання конструкцій. Аби діти не повивалювалися з тих вікон, ручки на них просто відкрутили.

А кабінет хімії випадково зробили у маленькому кабінеті військової підготовки, ще й без вентиляції.

Найбільша дивина у школі склалася із монтажем покрівлі. По-перше, її почали встановлювати вже після стін, вікон і всього такого. По-друге, її монтували-монтували, аж поки не вперлися просто у вікна.

Виявляється, усі проекти - покрівлі, стін, кабінетів, всього їх було 6 - робили різни проектанти, незалежно один від одного. Причому, за інформацією громадських активістів, ті проектанти з Донецька і школи жодного разу в очі не бачили.

А загалом конкурс на такий глобальний ремонт виграла одна фірма, а більшість робіт виконувала чомусь інша, яка програла тендер.

Цією організацією виявився "Крамміськбуд", з сумнівною репутацією. Як правило, "Крамміськбуд" там, де є багато державних грошей, яких потім довго не можуть дорахуватися. Підприємство пов'язують із колишнім міністром, народним депутатом та колись людиною Януковича Анатолієм Близнюком та краматорським депутатом Максимом Єфимовим.

"Сама організація "Крамміськбуд" фігурує в двох кримінальних справах щодо капітального будівництва - одна з ремонту в місті Дружківка, інша - сад Бенардского в місті Краматорську", - говорить громадський активіст з Дружківки Денис Миронов.

Уже зараз на школу витратили 40 мільйонів, закінчити мали вже, але де там, ще дороблювати і перероблювати.

Якщо в Дружківці хоча б іде робота, то наче сцена з фільму жахів виглядає майбутня опорна школа в Краматорську. Десь рік тому Краматорську українську гімназію вже хотіли поремонтувати. 11 мільйонів харківському підряднику дала європейська корпорація. На них школі поремонтували дах, утеплили та пофарбували фасад, зробили вхідні двері. Але двері, здається, просто приклеїли, зараз вони тримаються на чесному слові, фарба взялася плямами, а дах тече більше ніж до ремонту.

Із 30 запланованих опорних шкіл Донеччини лише одна готова приймати дітей на навчання

Із 30 запланованих опорних шкіл Донеччини лише одна готова приймати дітей на навчання

Навесні голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівкський пообіцяв школі новий ремонт, саме тут і саме зараз вже мала бути прекрасна оаза - готова опорна школа в Краматорську.

Натомість все зламано, купи сміття навкруги, а кілька будівельників ледве ворушаться.

Парти та загалом меблі розтягли інші школи, адже сюди пообіцяли все новеньке.

Гімназія - єдина україномовна у місті школа, у сотні кращих шкіл України за результатами ЗНО. До тієї сотні не потрапила більше жодна донбаська школа. Розташована на віддаленому заводському масиві Станкострой, тут проблеми із транспортом, а найближчі великі школи - за 4-5 кілометрів.

"Усього 470 учнів, із них 300 мешкають у районі Станкострой. І складність у тому, що кожного ранку така величезна кількість дітей має рушити", - говорить директор Краматорської української гімназії Вікторія Щербак.

У міськвідділі освіти обіцяють додатковий автобус для школярів. Щоправда, за гроші. Бо, мовляв, для міст вони не передбачені, а лише для сіл та селищ.

Водночас дати закінчення ремонту не знає ніхто, проект на 70 мільйонів виграло житомирське підприємство, воно найняло субпідрядника - київську фірму. Ці субпідрядники ховаються від камери. Відомо, що жодної копійки вони поки не отримали.

"Фірма-підрядник написала у своїй заявці, що вона може виконати ці роботи із нульовим балансом", - каже начальник відділу освіти Краматорської міської ради Марина Мозольова.

Цікаво, що не дивлячись на ланцюжок Київ - Житомир, кінці фірми-підрядника через родину депутата Розенблата також виходять на краматорського нардепа Єфимова.

"Дивишся, в іншому регіоні за 80 мільйонів будують нову школу. А у нас за ті ж гроші реконструюють стару. Будувати посеред району, де в школах туалети у дворах, за 80 мільйонів - це знущання все таки", - говорить голова громадського руху "Дій-Краматорськ" Андрій Романенко.

Загалом із гучних планів очільника Донеччини побудувати 30 опорних шкіл зараз тільки одна з них доведена до пуття - це опорна школа під Слов'янськом, у Билбасівці, та і з тією був скандал, коли її пофарбували у кольори російського прапора.

"Ми не встигаємо з різних причин бо є процедура, є вибір підрядників, є певні суперечності, а тому школи почнуть масово здаватися у жовтні-листопаді. Можна зробити по-іншому - не ремонтувати і хай вони сидять у старій школі й батьки будуть задоволені", - каже заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Ігор Стокоз.

Власне, кожне зауваження про жахливе марнотратство наших спільних грошей, про помилки при будівництві, про мутних підрядників зустрічає зараз саме таку реакцію: не хочете - не їжте. Але так порушується головна ідея, для чого ці опорні школи будуються, - про вільне, чесне та критично мисляче суспільство.

Галина Сергєєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація