На Херсонщині перший священик УПЦ МП перейшов до Помісної церкви

На Херсонщині перший священик УПЦ МП перейшов до Помісної церкви

Віктор Кулигін (крайній зліва) / Фото: Facebook/Іоанн Замараєв

24 лютого він вперше служив у соборі ПЦУ.

На Херсонщині перший священик  Української православної церкви Московського патріархату перейшов до Православної церкви України. Йдеться про клірика херсонського кафедрального собору на честь Святого Духа протоієрея Віктора Кулигіна.

Про свій перехід до Помісної церкви священик повідомив на своїй сторінці у Facebook: "З 50 років життя 25 років в клірі УПЦ. Вчорашній вечір перегорнув цю сторінку. Думаю, щоб відкрилась нова. Благослови, Боже!".

Пізніше настоятель кафедрального собору Херсонської єпархії ПЦУ протоієрей Іоанн Замараєв повідомив, що 24 лютого отець Віктор вперше служив у соборі в якості священика Помісної церкви.

Cerkvarium повідомляє, що отець Віктор був речником митрополита Херсонського УПЦ (МП) Іоанна (Сіопка).

На Донеччині до ПЦУ перейшов священник, який править службу в підвалі хрущовки

На Донеччині до ПЦУ перейшов священник, який править службу в підвалі хрущовки

 

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація