На Херсонщині шириться паніка через чутки про кислотний дощ

На Херсонщині шириться паніка через чутки про кислотний дощ

Ситуація з екологією в окупованому Криму провокує паніку на материковій Україні

Дощ почався на Херсонщині на адмінмежі з окупованим Кримом і викликав паніку серед місцевих жителів. Вони вважають, що опади - кислотні. Тим часом, чиновники й досі не з'ясували можливі наслідки для материкової України аварії на хімічному підприємстві в окупованому Армянську, йдеться в ТСН.16.45.

У селі Преображенка, що на Херсонщині найближче до адмінмежі з Кримом, люди починають самотужки вивозити дітей. У місцевому дитсадку та школі уже півсотні заяв від батьків, що ті не відвідуватимуть заняття. У шести прилеглих до Криму селах Херсонщини напередодні працювала спеціальна комісія. Фахівці взяли проби ґрунту та повітря. А також обстежили сотні дітей. Порушення здоров'я виявили у 15, симптоми схожі на отруєння.

«В деяких є риніт, ларингіт - це подразнення верхніх дихальних шляхів. Завтра дітей за дозволом батьків візьмемо до діагностичного відділення обласної клінічної лікарні», - каже  начальник Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Віктор Короленко.

«Є схожа симптоматика і тому направили їх для більш глибокого аналізу до м.Херсона, щоб зрозуміти – це алергічна реакція чи це реакція на хімію. В результаті ми будемо ухвалювати рішення максимум до понеділка – чи будемо ми зупиняти навчальний процес», – додає голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

Окупаційна влада Криму заявила, що роботу титановий завод, з відстійника якого, найімовірніше, і йдуть випари кислоти нібито призупинили. Утім, за трубами добре видно, що він працює.

4 вересня окупаційна влада Криму таки оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму. Проте, екологічної катастрофи не визнає.

Жителів півострова попереджають про ймовірність кислотних дощів. За даними гідрометцентру, нині у Криму очікуються сильні зливи та грози. Користувачі також повідомляють про новий етап евакуації з Армянська - людей хворих на астму та алергію планують вивозити із міста. Місцеві жителі й надалі продовжують скаржитися на їдкий запах у повітрі, погане самопочуття та біль у горлі.

Тим часом у прилеглих до окупованого Криму селах Херсонщини шириться паніка.  Користувачі говорять про другий Чорнобиль і побоюються, що отруєне повітря й далі піде територією України. В Херсонській обласній адміністрації заспокоюють, що приводів для паніки немає.  У цьому саме сьогодні в прямому ефірі «Сніданку з 1+1» запевняв і міністр з тимчасово окупованих територій.

Жителі Херсонщини розповіли про наслідки екологічної катастрофи в Армянську

Жителі Херсонщини розповіли про наслідки екологічної катастрофи в Армянську

«Звичайно, перебільшення. Це хімічне підприємство не радіоактивне. Окупаційна влада приховує від нас, від населення, від міжнародних організацій, від України реальний стан справ. Це нас і бентежить», - каже чиновник.

Поки що зарано говорити про хімічне отруєння, кажуть і медики. Завтра дітей, що скаржаться на самопочуття,  оглянуть у обласній лікарні і тоді остаточно з’ясують, у чому причина.

«Якщо підтвердиться, то, на мій погляд, ми повинні поставити до відома російську сторону через відповідні канали, щоб вони вжили заходи зі свого боку. Бо представники нашої держави, на жаль, впливу на підприємство не мають», - каже заступник міністра екології та природніх ресурсів України Віктор Вакараш.

А от українська омбудсмен Людмила Денисова вважає, що північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи. Омбудсмен звернулася до представників Організації об’єднаних націй і закликала їх долучитися до спільної боротьби за поновлення права мешканців Кримського півострова на безпечне для життя і здоров’я.

Повʼязані теми:

Наступна публікація