На Київщині "чорні археологи" пограбували унікальне городище 12 століття

На Київщині "чорні археологи" пограбували унікальне городище 12 століття

На Київщині "чорні археологи" пограбували унікальне городище 12 століття

Фото: ТСН

За останні 25 років жодна кримінальна справа проти копачів не закінчилася реальним терміном.

Городище 12 століття на Київщині пограбували невідомі. На території археологічної пам'ятки виявили величезні вирви, які залишили по собі "чорні копачі" цінностей. Вчені скаржаться - розкопки нині не фінансуються, в штаті Інституту археології працюють  усього триста людей - це катастрофічно мало. "Чорні археологи" тим часом викопують та продають за кордон цінні артефакти, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

На Київщині невідомі пограбували старовинне городище 12 століття

На Київщині невідомі пограбували старовинне городище 12 століття

Городище належало до системи укріплень тогочасного Києва. За даними істориків, тут стояв гарнізон на півсотню бійців, а внизу було невеличке поселення. У будинках – все, чим користувалися люди у той час: печі, металеві знаряддя праці, зброя та посуд.

Зараз все це перегорнуто, перемішано та витоптано. Посередині – кілька ям глибиною до понад метра. Археолог Максим Левада припускає, що тут могли шукати зброю, монети, знаряддя праці, прикраси і навіть скарби.

За законом це городище  має охороняти сільрада, але фактично єдиний його сторож - знак про пам'ятку архітектури.

На дослідження цього городища необхідно більше півмільйона гривень. Минулого року археологи від держави не отримали ані копійки. Відтак цінні речі потрапляють не в музеї, а переважно у напівлегальні інтернет-аукціони. Там можна знайти мечі, шаблі, шоломи, прикраси часів Київської Русі за десятки тисяч гривень.

Копачі почуваються безкарними. Довести, що вони розграбовують пам'ятки практично неможливо.

Археологи викликали слідчу групу – вона складає протокол про пограбування пам’ятки. Вчені спостерігають за процесом із скептичними посмішками. Кажуть, за 25 років жодна кримінальна справа проти копачів не закінчилася реальним терміном.

Нагадаємо, у Нікопольському районі Дніпропетровської області невідомі пошкодили скіфський царський курган "Нечаєва могила". Правоохоронці виявили у верхній частині кургану отвір глибиною в 20 метрів. Поліція відкрила кримінальне провадження за знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. 

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація