Життя у смороді. На Київщині люди воюють з цукрозаводом і свинофермою

Життя у смороді. На Київщині люди воюють з цукрозаводом і свинофермою

Життя у смороді. На Київщині люди воюють з цукрозаводом і свинофермою

Фото: скриншот з відео

Потужні хвилі ядучого запаху накривають місто Узин щодня.

На Київщині призупинив роботу цукровий завод. Відходи з нього виливають на відкриті поля вісім років. Причиною закриття стали протести місцевих, які від ядучого запаху буквально задихалися. Утім, на цьому проблеми людей не закінчилися, бо нещодавно відкрився ще один забруднювач – свиноферма, йдеться у ТСН.19:30.

Містечко Узин, що за 70 кілометрів від Києва, потужні хвилі ядучого запаху накривають щодня. Усе залежить від того,  куди повіє вітер. "У нас зараз ситуація страшніша, ніж у Чорнобилі. Особливо перед грозою вночі накриває така хвиля, що не можна відчинити вікно, випрана білизна просочується запахом", - кажуть місцеві.

Нестерпний сморід в Узині на Київщині спричинив масові протести

Нестерпний сморід в Узині на Київщині спричинив масові протести

Потерпає і місцева влада, яка теж нюхає сморід. На своєму джипі заступник міського голови везе нас повз головного забруднювача - це цукровий завод. Під землею звідти ведуть труби на поля, куди і зливають зі спиртового цеху на заводі так звану барду. Це  той компонент, що залишається після виробництва біоетаналової добавки до палива.

Епіцентр смороду займає 44 гектари – тут відстійники цукрового заводу. Дихати неможливо. Люди кажуть, що після хвилі обурення зараз поля трохи висушили, сморід спав. Утім, у дні зливу відходів, переконують містяни, – одяг за півгодини наскрізь просочується гидотою. Вісім місяців тому неподалік відкрили ще й свиноферму, звідки відходи теж зливають просто на поля

Заборонити роботу двох підприємств, каже керівниця обласного департаменту екології, можуть в екологічній інспекції і міністерстві екології. Утім, вони на запит ТСН не відповіли. Місцева влада розповідає, що з перевірками на заводи чиновники-екологи теж чомусь не поспішають. Керують цукровим заводом і свинофермою - бізнесмени, які за документами є  власниками.

Люди пікетували Кабмін, перекривали Одеську трасу, зустрічалися з керівниками підприємств. Ця екологічна катастрофа, кажуть, почалася ще за ексгубернатора Київщини часів Януковича Присяжнюка, який нині утікач.

Чергова акція протесту в центрі міста закінчується обіцянкою від керівника свиноферми  – звести укриття на полях.

Натомість із цукрового заводу до людей ніхто не прийшов – напередодні власник підписав меморандум з мером про те, що призупиняє роботу. Як надовго - у документі дати немає. На телефоні дзвінки ТСН керівник Олександр Моісеєнко не відповів, а місяць тому він запевнив громаду, що поля почистять. Утім заявив, що завод не може зупинитися.

Але люди бізнесменам не вірять. Вони певні, буде, як торік: виросте буряк, підприємство запуститься і сморід знову посилиться.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик.

Повʼязані теми:

Наступна публікація