На Львівщині блискавка влучила у пенсіонерів: чоловік помер на місці. Що не так робило подружжя під час грози

На Львівщині блискавка влучила у пенсіонерів: чоловік помер на місці. Що не так робило подружжя під час грози

На Львівщині блискавка влучила у пенсіонерів: чоловік помер на місці. Що не так робило подружжя під час грози

Синоптики кажуть, що розпочинається сезон блискавиць.

На Львівщині загинув 64-річний чоловік, якого гроза заскочила на вулиці разом із дружиною. Блискавка влучила йому в голову, а дружину відкинуло на кілька метрів і вона знепритомніла. Синоптики кажуть, що розпочинається сезон блискавиць. Про те, що може притягнути громовицю і як уберегтися від небезпеки під час грози, - у ТСН.19:30.

Щойно починається гроза треба тікати подалі від води і не ховатися під високими деревами. Вони працюють як антени і притягують електричний струм. Утім, гроза застала подружжя пенсіонерів Ірину і Михайла Мартинюків зненацька. Вони поверталися з поля, там планували садити картоплю. За кілька десятків метрів від грядки  у чоловіка влучила блискавка.

На Львівщині чоловіку в голову влучила блискавка

На Львівщині чоловіку в голову влучила блискавка

Останнє, що пам'ятає жінка, як йшла за п'ять  метрів від чоловіка. У неї в кишені був мобільний, у нього сапи на плечах. Прийшла до тями вже на землі. "Відчуваю, що я не рухома, тільки руки і голова мене слухалися. Бачу, а дід лежить. Я хотіла до нього підлізти, але не мала сили, ноги в мене не працювали", - згадує вдова.

На крики вибігло подружжя з сусідньої хати. Богдан каже, що перечікував грозу у цьому вагончику, як вдарив такий грім, то він аж здригнувся. Коли вибіг, то побачив, що жінку відкинуло від чоловіка на кілька метрів . "Якби вони йшли ближче, то б той розряд і в бабу влучив.  Я підбіг до нього і побачив, що голова, волосся обгоріле, а шапка лежала метр від нього розірвана",- каже очевидець Богдан Шклянка.

Торкатися чоловіка Богдан не став, адже боявся отримати залишковий розряд блискавки. Проте  рятувальники розповідають, що жодної небезпеки в цьому не було. "Людина не накопичує електричний струм, вона є лише його провідником. Якщо людина немає дихання, відсутнє серцебиття, то необхідно негайно надати першу домедичну допомогу: прямий масаж серця, штучне дихання", - поясняє – речник ГУ ДСНС Львівщини Христина Євдєєва

Втім, в цьому випадку лікарі кажуть, що чоловік помер миттєво. Жінку ж з невеликим опіком на грудях шпиталізували.

Сезон блискавиць тільки починаються – застерігають рятувальники. Нагадують правила поводження під час грози. Насамперед треба вимкнути мобільний, всі електроприлади і зачинити вікна. Тим кого гроза заскочила на вулиці треба відійти від металевих предметів щонайменше на 40 метрів. «Якщо можливості заховатися нема, тоді треба присісти у так звану позу дитини: ступні близько одна до одної, голову низько нахилити до колін і руками обхопити коліна», - радить Христина Євдєєва

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька.

 

 

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація