На Львівщині через нестачу гарантованих державою ліків померла людина

На Львівщині через нестачу гарантованих державою ліків померла людина

Фото: УНІАН

У родини не було грошей на якісні імпортні аналоги, а дешеві вітчизняні не спрацювали.

На Львівщині хворі на легеневу гіпертензію стверджують, що вже кілька тижнів не отримують життєво необхідних ліків, які їм гарантовані державою. Щоб хоч якось поліпшити свій стан, вони купують дешеві замінники, котрі не такі дієві, а декому навіть шкодять, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Можливо, доза, яку вона приймає, не дуже адекватна на ту стадію, яку вона має", - припускає про причини загострення хвороби в пацієнтки кардіолог Микола Коник. Однак це ще не найстрашніший наслідок. Тиждень тому Гална Кізюк втратила доньку. Її 26-річна Мар'яна багато жила із легеневою гіпертензією, а померла, коли почала вживати дешевий аналог таблеток, бо безкоштовні їй не видавали, а купувати якісні ліки грошей не було. 

Хворі на легеневу гіпертензію на Львівщині перестали отримувати безкоштовні ліки

Хворі на легеневу гіпертензію на Львівщині перестали отримувати безкоштовні ліки

На Львівщині налічується 40 хворих на легеневу гіпертензію, яка уражає артерії легень. Без ліків такі пацієнти приречені. Гроші на закупівлю медикаментів частково виділяє МОЗ, частково місцеві бюджети. Про те, що хворі уже кілька тижнів не мають ліків і змушені їх самотужки купувати, у департаменті охорони здоров'я Львівщини не знають. "Я такої інформації, що вони не забезпечені взагалі, станом на сьогодні не маю. Звернень у нас нема ні від одного пацієнта у департамент, що хтось не забезпечений ліками", - твердить директор Ірина Микичак.

Перебій із постачанням ліків був - визнають в обласній лікарні. Затримку пояснюють тендерами. "Десять днів, що ми не мали можливості завершити торги. Спочатку ніхто не хотів зголоситися на продаж тих препаратів, пізніше, коли ми ще раз оголосили, вже з'явилися, і на сьогоднішіній день вже провели ці торги", - пояснив головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка. У лікарні запевняють, що вже днями хворі отримають свої ліки, і їх вистачить до кінця року.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація