На Миколаївщині прості люди власноруч відновили парк і витратили на нього більше мільйона гривень

На Миколаївщині прості люди власноруч відновили парк і витратили на нього більше мільйона гривень

Фото: ТСН

Гроші просили у меценатів і збирали самі.

Жителі Новобогданівки в Миколаївській області протягом трьох років власноруч створюють для себе парк. У проект вкладено чимало грошей і сил, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кожну вільну хвилину люди приходять і облаштовують нові куточки. Наразі вони працюють над місцем, де стоятиме памятник Тарасу Шевченку.

На Миколаївщині у селі будують парк європейського рівня

На Миколаївщині у селі будують парк європейського рівня

Спершу в чарівне перетворення занедбаного парку Перемоги мало хто вірив, адже серед хащів та сміття височів лише пам’ятник загиблим воїнам. Аби розворушити людей, Максим Корнієнко  написав листа до благодійного фонду з проханням надати перші 100 тисяч гривень. "Фонд не одразу погодився давати ці кошти, тому що підрядником у нас виступає громада, і вони не могли повірити, як у наш час люди можуть об’єднатися і виконувати ці роботи безкоштовно", - розповів ініціатор створення парку.

Але благодійників переконали і закупили потрібний інвентар і речі. Після цього робота закипіла. Пенсіонер Микола Сліж один із перших помічників – попри вік, допомагає, як може. "Для цих робіт не важко", - каже житель Новобогданівки, коли висипає тачку з піском. Він пригадує, що було важко, коли почали рівняти рельєф. "Тут були ями великі. Ось тут лише засипано вісім причепів щебеню, щоби вирівняти і площадка не просідала. А сюди 60 машин землі завезли", - розповів Микола Сліж.

За три роки у сквер вклали понад мільйон гривень. Допомагали проекту всі, хто міг. "Бабця підходить і каже: синку, я не можу допомогти фінансово, але в мене вдома є каміння. Приїдьте, будь ласка, і візьміть. Це, звісно, дуже зворушувало", - зізнається Максим Корнієнко. "Збирали кошти по селу на наш дитячий майданчик. За два дні назбирали майже 4 тисячі", - розповіла жителька Новобогданівки Анжеліка Якубенко.

Освоїли ентузіасти й нові прийоми, зокрема краудфандинг – фінансування натовпом. А задля того, щоб озеленити сквер, придумали цікаву акцію: право посадити дерево продавали родинам. "Оце моя красунечка, моя липа. Кожного ранку йду, вітаюся до неї. Гроші сплачені за неї, сто гривень", - розповів житель Новобогданівки Трофім Краснощок.

На черзі в місцевих мешканців зведення каплички, саду живих скульптур і побудова фонтану. Роботи виконують, хто коли може. Учитель фізкультури Максим Денисюк прийшов у перерві між уроками. "Як кажуть, під лежачий камень вода не тече. Якщо ми самостійно не будемо щось робити, то нічого не зміниться. Кожного дня ми один одного змінюємо, і таким чином робота рухається", - пояснив він.

У парку, який дістав друге життя, немає вандалізму і навіть не кидають сміття. "Тому що це все силами людей, коли це зроблено громадою, на кошти громади, воно більше цінується", - каже жителька Новобогданівки Оксана Маймур. Попереду у волонтерів ще багато планів. Сільська рада закупила приладдя для дитячого майданчика, а люди почали збирати гроші на памятник Тарасу Шевченку і просять долучитися до цього всіх небайдужих.

Кореспондент ТСН Лілія Родіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація