На місці найвідомішого в Україні скіфського поховання відродили курган

На місці найвідомішого в Україні скіфського поховання відродили курган

На знаковому для археологів місці з'явилася нова пам'ятка.

На Кіровоградщині відтворили скіфський курган на Литій могилі. Це знакове місце, адже 250 років тому саме з розкопок на цьому місці розпочалася українська археологія, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Земляний насип серед степу із фігуркою скіфського воїна добре видно здалеку – на місці всесвітньо відомого скіфського кургану тепер новий – український. Насипаний скіфами три тисячі років тому курган був близько 11 метрів заввишки. Його копія, відтворена українцями, майже удвічі нижча, але все одно виглядає вражаюче.  Насипали курган не вручну, як скіфи, а за допомогою будівельної технінки. А схили укріпили не глиною, а сучасним пластиком. "По всьому периметру сітка була така, типу армована сітка, з пластмаси, і потім вона укріплялася повністю. І чорноземом зверху насипали", - пояснив сільський голова Трепівки Юрій Долинка.

На Кіровоградщині відродили скіфський курган, який за 250 років зрівняли із землею

На Кіровоградщині відродили скіфський курган, який за 250 років зрівняли із землею

Близько трьох тисяч років тому на цьому місці поховали трьох скіфських царів. А 250 років тому новоросійський генерал-губернатор Мельгунов розкрив цю могилу і знайшов в ній золотий скарб. Копали курган і українські археологи – лише минулого літа знайшли цінні артефакти: позолочені ґудзики, пластини із срібла і золота, уламок кинджала, золоті злитки. Нині цей скарб досліджують столичні вчені. "Це меблеві гвіздочки, які прикрашали, декарували табурет, дворовий табурет асірійського володаря. І скіфи його сюди притягли", - розповів начальник центрально-скіфської експедиціі Юрій Болтрик.

Якщо скіфи тягнули цінності в українські степи, то їхні послідовники – лише звідси. У трепівському музеї експонують усе, що залишили від скарбу місцевим: купка розплавленої землі і два наконечники від скіфських стріл. Решта артефактів – лише на чорно-білих картинках.  "Купа речей була в цьому кургані: золота платівка, срібні прикраси, поясна золота бляшка у вигляді орала…  Саме ці золоті речі були знайдені в нашому Мельгуновському кругані", - розповіла упорядниця музею Алла Татарченко. 

Вживу ці золоті прикраси, які 250 років тому відправили в дар московській цариці, можна побачити лише в Санкт-петербурзькому музеї Ермітаж. Натомість тепер тут, посеред степу, буде інша унікальна пам‘ятка – перший в  Україні курган, який насипали наші сучасники.

Кореспондентка ТСН Олена Шворак

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація