На міжнародний тест з основ медицини не з’явилось майже три тисячі студентів: МОН каратиме за саботаж

На міжнародний тест з основ медицини не з’явилось майже три тисячі студентів: МОН каратиме за саботаж

Фото: pixabay.com

IFOM складали студенти медичних університетів третього курсу спеціальності “Медицина”.

На міжнародний іспит з основ медицини IFOM не з’явились 2783 студенти. Його складали студенти медичних університетів третього курсу спеціальності “Медицина”.

Про це повідомила виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Переважна більшість з студентів - 2194 не прийшли без поважної причини. Загалом іспит складало 10 099 осіб. Середній відсоток правильних відповідей - 30,2% по всій групі.

За словами Супрун, спеціальна комісія буде аналізувати результати IFOM і визначати поріг “склав/не склав”. "Для встановлення цього порогу братиметься до уваги і вплив низки порушень, зафіксованих під час проведення іспиту. А їх було багато. Жодного разу за всю історію проведення іспитів державної атестації ми не стикались з таким спротивом і саботажем, як під час проведення IFOM", - констатує Супрун.

Приміром, студенти ХНУ ім. Каразіна та Івано-Франківського медичного університету у перший день здачі іспиту перекрили вхід в університет. Також були погрози спостерігачам, студенти вривалися в аудиторії, де проходили іспити. Крім цього, в перший день складання іспиту одному з іноземних студентів з Йорданії Аль-Шлюль Мохаммаду Абед Аллах Мохаммаду вдалося сфотографувати близько 50 тестових завдань і поширити їх в мережі.

Керівниця МОЗ повідомила, що рейтинг кожного університету співвідноситься з явкою на іспит — медуніверситети з високою явкою мають високий рейтинговий бал за успішністю. Запорізький, Львівський, Тернопільський, Буковинський, Вінницький університети, які найбільше саботували, мають найнижчі бали.

Найбільше саботували іспит студенти-іноземці. "По суті ті, хто приїхав в Україну не отримувати знання лікаря, а просто придбати диплом. Тут, до впровадження цього іспиту, така опція завжди була. IFOM — це повністю незалежний іспит, який виключає таку можливість. Його введення означає фактично нову еру в медичній освіті в Україні. Це кінець епохи продажу дипломів лікаря", - пише Супрун.

Вона повідомила, що координувала процес зі зриву іспиту колишня багаторічна очільниця Центру тестування МОЗ України  Ірина Булах. За словами Супрун, саме Булах виявилась головним противником цього міжнародного тесту.

"Всіх, хто причетний до саботажу, буде покарано. Зараз створюється міжвідомча комісія, що розслідуватиме порушення та розроблятиме необхідні зміни до чинних нормативних документів, щоби не допустити такі порушення у майбутньому", - повідомила Уляна Супрун.

Як повідомлялося раніше, студенти-медики вийшли на протести проти тесту IFOM, який складений за американським зразком. Вони вимагають скасувати іспит, тому що він не відповідає програмам медичних вишів. У МОЗ кажуть, що – це іспит з основ медицини, а вони скрізь однакові. Тих студентів, що повність проігнорують складання міжнародного іспиту, відрахують з навчання.

Студенти-медики вийшли на протести через тест IFOM

Студенти-медики вийшли на протести через тест IFOM

Повʼязані теми:

Наступна публікація