На найвищу в держсекторі зарплату 225 тисяч гривень претендують понад півтисячі кандидатів

На найвищу в держсекторі зарплату 225 тисяч гривень претендують понад півтисячі кандидатів

Фото: УНІАН

В Україні розпочався конкурс на посади в оновленому Верховному суді.

В Україні стартувало кваліфікаційне оцінювання кандидатів на посаду суддів Верховного суду. У його складі буде чотири нові касаційні суди, натомість нині діючі спеціалізовані ліквідують, а спробувати свої сили можуть не лише судді, а й адвокати та науковці з права, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Парковка біля місця конкурсу перетворилася на виставку елітних авто, хоча більшість учасників добиралися на таксі. Жіночі сумочки вартістю по кілька тисяч євро були промовистішими за будь-які слова. До іспитів загалом було допущено понад 600 кандидатів, серед яких і 17 з 19 членів діючого Верховного суду, включно з очільником. Громадська рада доброчесності напередодні закликала політичні сили утриматися від просування кандидатів до суду, а чинних політиків – не брати участі у конкурсі. Але двоє народних депутатів на конкурс таки прийшли.

Стартувало кваліфікаційне оцінювання кандидатів на посаду суддів Верховного суду

Стартувало кваліфікаційне оцінювання кандидатів на посаду суддів Верховного суду

Майбутні судді Верховного суду отримуватимуть найвищу в Україні зарплату у державному секторі – 225 тисяч гривень. За задумом, така винагорода дозволить працівникам Феміди виносити вироки чесно та неупереджено. Однак із цим згодні не всі. "Якщо людина не бажає приймати чесне рішення, то змусити до цього її дуже важко", - зауважив нардеп Леонід Ємець.

Тестові зошити на іспит привезли спецзв'язком. Коробки із завданнями відкривали під відеокамери та роздавали завдання кожному кандидатові. По всій залі встановлені камери спостереження. Пильнували за учасниками тестів і вживу. Тим не менше, за тиждень до тестування в інтернеті з'явилися списки нібито узгоджених Адміністрацією президента майбутніх суддів. Кандидати ж будь-які домовленості заперечують. "Або це компроментація всього цього, або я не можу пояснити похождення цієї інформації. Я ні з ким не домовлявся, ні з ким не погоджував", - твердить адвокат Віктор Пророк. "Я сподіваюся, що все це нісенітниця", - каже інший учасник конкурсу Володимир Авдієнко.

Оцінки кандидатам мають поставити до того, як їх роботи персоніфікують. Прохідного бала не передбачено, комісія має провести власні розрахунки та визначити переможців етапу.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація