На Одещині вигоріли тисячі гектарів заповідного степу, екологи підозрюють підпал для захоплення землі

На Одещині вигоріли тисячі гектарів заповідного степу, екологи підозрюють підпал для захоплення землі

За даними експерта, збитки становлять десятки мільйонів.

В Одеській області масштабно вигорів заповідний Тарутинський степ.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook еколог, колишній директор національного природного парку заповідника "Тузлівські лимани" Іван Русєв.

"Пожежі знищують заповідний Тарутинський степ. Група НПП "Тузловські лимани" провела обстеження, зйомки квадрокоптера. Нами встановлено, що пожежі в заповідному степу відбувалися в кілька етапів. Всього згоріло близько 6000 га, як заповідної території ландшафтного заказника "Тарутинський степ", так і прилеглої до неї ділянок дикого степу, яка була нами запропонована для включення до національного природного парку "Тарутинський степ", - написав він.

За словами Русєва, збитки від пожеж для природних екосистем і біорізноманіття обчислюються десятками мільйонів.

"Гасити пожежу в степу набагато легше, ніж в плавнях Дністра, де недавно вигоріло в різних місцях близько 1000 га. Однак тут ніхто і не робив таких протипожежних дій із гасіння пожежі в степу. Склалося враження, що пожежі зроблені з наміром підготовки для подальшої злочинної оранки, як це вже було в серпні 2016 року за сприяння неурядових генералів, які виявили бажання збагатитися", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше на Одещині у лісництві спалахнула масштабна пожежа, до гасіння було залучено авіацію. Площа пожежі становила 30 га очерету та 20 га травяного настилу у лісовому масиві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація