На Одещині випробують західну систему екстреної медичної допомоги

На Одещині випробують західну систему екстреної медичної допомоги

Фото: УНІАН

Новопризначена в.о. міністра охорони здоров'я розповіла, як реформуватимуть медицину.

В Україні введуть західну модель надання медичних послуг, найпершими нововведеннями стануть сімейні лікарі та нова модель надання невідкладної допомоги. Про це розповіла новий в.о. міністра охорони здоров'я і відомий волонтер Уляна Супрун в інтерв'ю "Новому времени".

За словами Супрун, поки про терміни реалізації не говориться, однак конкретний план Україна отримає вже до осені.

"За дуже короткий час, десь до кінця серпня, ми маємо випрацювати стратегію розвитку і план дій: що будемо робити за місяць, за три, за півроку-рік, за 5 та 10 років. У нас вже є Стратегія 2020, яка непогана, залишилося прописати план дій і рухатися", - каже Супрун.

Революцію у наданні екстреної допомоги, каже очільник МОЗу, можна здійснити достатньо швидко. За нею поліцейські та пожежники зможуть надавати більш кваліфіковану допомогу на місці, а в екіпажах швидких з'являться екстрені медичні техніки, які будуть водночас водіями та надаватимуть мінімальну необхідну медичну допомогу на місці, а також працюватимуть парамедики, які відповідатимуть за те, щоб доглядати за людиною по дорозі до лікарні. У лікарнях з'явиться окрема кімната чи відділення невідкладних станів – в них людину оглядатимуть комплексно та тільки після цього направлятимуть для подальшого лікування до відповідних відділень.

"Зараз готуємо програму для навчання екстрених медичних техніків. Двоє наших інструкторів зараз проходять експертне навчання в Штатах, після чого вони зможуть повернутися і почати таку навчальну програму, наприклад, в Одесі. Там ми розпочинаємо пілотну програму з переходу Одеської області на цю західну систему екстреної медичної допомоги", - розповідає в.о. міністра.

Супрун зазначила, що система медичної освіти потребує доведення до західних стандартів. Крім того, Україні необхідні нові фахівці, які займатимуться реабілітацією.

"У вересні ми розпочали академічну програму навчання в Українському католицькому університеті для фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Це люди, які працюють у сфері реабілітації. Таких професій офіційно не існувало в Україні, у цьому році ми провели їх через класифікатори й почнемо навчати перших фахівців. Ми всі розуміємо, що зараз в Україні дуже потрібна реабілітація бійців АТО. Ми також втратили багато реабілітаційних центрів, які були в Криму", - зазначає очільниця МОЗу.

Також новопризначена в.о. міністра наполягає на необхідності змінити фінансування системи, яка дозволить легально лікарям брати гроші. Водночас, каже, це не означає приватизацію лікарень – вони залишатимуться державними.

Повʼязані теми:

Наступна публікація