На північ від Києва з’явився новий прикордонний загін біля межі з РФ

На північ від Києва з’явився новий прикордонний загін біля межі з РФ

Фото: Reuters

Захист цієї ділянки державного кордону став надійнішим.

На Чернігівщині відкрили ще один прикордонний загін, а це означатиме, що тепер в охороні кордону з агресором буде задіяно ще більше людей. Контрактників здебільшого відправляють боронити лінію з агресором, тим часом строковики охороняють західні кордони держави, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

350 кілометрів від столиці на північ, Чернігівська область. Що ближче до кордону, то більше тут пильнують кожний квадратний метр. За якихось півкілометра до Брянської області укріплений прикордонний загін, хоча ще не так давно тут були закинуті будівлі, ліси, поля і більш нічого. Загін – це півтори-дві тисячі людей. Аби нести службу, прикордонники обладнали занедбану будівлю в селі Леонівка, яка колись була панським маєтком. Зустріти бійців прийшли навіть місцеві школярі. "Тепер ми відчуваємо себе захищеними", - кажуть жителі краю.

На Чернігівщині відкрили ще один прикордонний загін на кордоні з Росією

На Чернігівщині відкрили ще один прикордонний загін на кордоні з Росією

Цей загін охоронятиме кордон протяжністю 30 кілометрів – керівник прикордонників наполягає, що саме таку відстань має контролювати один підрозділ уздовж кордону. До війни, приміром, у Луганській області, більш ніж на 100 кілометрів розташовувався усього один такий підрозділ. В арсеналі охоронців кордону снігоходи, мотоцикли й квадроцикли. "Використовується в різних кліматичних умовах, в основному по бездоріжжю", - пояснив заступник начальника загону з озброєння і техніки Андрій Лєсков. Рельєф місцевості зумовлює патрулювання на спеціальній техніці. "В нас ділянка місцевості, в основному, лісиста, болотиста, тому інші транспорті засоби використовувати вкрай важко", - пояснив Лєсков. Виловлювати порушників кордону навчена ціла служба собак. "Запах сліду – затримують порушника", - пояснив начальник кінологічного відділу Михайло Заєць.

Чернігівщина загалом має 224 кілометри кордону з Російською Федерацією. "Лише за цей рік прикордонники області затримали 114 людей, які незаконно намагались перетнути лінію. Бажаючих потрапити в Україну росіян-чоловіків, яким заборонили в’їзд, стало втричі менше. В Україну не пропустили орієнтовно 1300 осіб. Але і українців із того боку теж завертають", - розповідають місцеві посадовці. "Росія зі свого боку сказала,  що вона не буде робити дзеркально, але на сьогодні ми бачимо уже десь біля 350 людей не пропустили, раніше це були поодинокі випадки, все одно наших завертають, нічого не пояснюють, просто розвертають – їдьте", - розповів  голова прикордонної служби України Петро Цигикал. Від початку війни довелось дещо оголити західний кордон і більшість сил перекинути саме в подібні точки, які межують з агресором.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація