На престижному авіасалоні в Парижі показали нову українську ракету-носій Актуально

На престижному авіасалоні в Парижі показали нову українську ракету-носій

Стартова вага Зеніт-1NL складає 14,5 тонни.

Цього року Україна привезла на Міжнародний авіакосмічний салон "Париж-Ле-Бурже" проект "Зеніт-1NL" — це легка ракета-носій для повітряного старту. Її перший запуск може відбутися вже у 2021 році, повідомляє "УНІАН". 

Ракета-носій зможе виводити на навколоземну орбіту міні-супутники вагою 200-250 кг. Комплекс призначений для комерційного використання. Він використовує технологію повітряного старту, коли ракета запускається не з космодрому, а з літака. Наразі таку технологію використовує лише американська РН "Пегас".

На "Париж-Ле-Бурже" українська делегація презентувала проект та шукатиме для нього замовників. "Для України проект унікальний. Він розрахований на комерційне використання, отже основна мета нашої участі у салоні — маркетингова: показати, що такий проект є та отримати фідбек від потенційних замовників", — повідомив головний економіст Південмашу Дмитро Нікон. 

На його думку, стрімкий розвиток мікро-супутників та зростання попиту з боку приватних компаній, а також технологія повітряного старту зроблять український проект рентабельним та конкурентоздатним у світі. У найближчий час з одним з потенційних замовників планують підписати меморандум про взаєморозуміння.

"За рахунок використання літака для десантування ракети-носія ми мінімізуємо витрати на інфраструктуру наземного стартового комплексу. Крім того, можна обирати різні варіанти траєкторії відносно до осі Землі", — пояснює Дмитро Нікон.

Проект "Зеніт-1NL" розпочато у 2016 році. Він включений до Національної космічної програми України на 2019-2023 роки. Над ним працює колаборація вітчизняних підприємств: за будівництво ракети та літака відповідає ДП "Південмаш", Київський радіозавод розробляє систему керування, ДП "Антонов" — систему десантування. Партнером проекту виступає Київський політехнічний інститут, який успішно зарекомендував себе у розробці нано-супутників — так званих кубсатів.

Учасники проекту наголошують: перспективним є створення такої ракети саме в Україні. По-перше, це вирішить питання космічних пусків з густо-заселеної території, по-друге, забезпечить Україні автономний доступ до космічного простору. Крім того, проект "завантажить" українські космічні підприємства та сприятиме підвищенню їхнього міжнародного іміджу.

Міжнародний авіакосмічний салон "Париж-Ле-Бурже" — одна з найбільших авіаційних виставок світу, яка проходить раз у два роки в аеропорті Ле-Бурже, що в 12 км від столиці Франції. Цього року салон проходить в 53-й раз, за різними оцінками, його гостями стануть до 322 тисяч людей. Свої новинки сюди привозять сотні аерокосмічних компаній зі всього світу, включаючи гіганти Airbus і Boeing.

Наступна публікація