На Прикарпатті для бізонів-нелегалів закінчилися восьмирічні поневіряння: подробиці порятунку

На Прикарпатті для бізонів-нелегалів закінчилися восьмирічні поневіряння: подробиці порятунку

Фото: ТСН

Вперше про цих бізонів-нелегалів ТСН дізналася у 2017 році.

На Прикарпатті тварини, яких начебто привезли для елітного полювання, нарешті отримали документи та переїхали до Галицького нацпарку під опіку фахівців-зоологів та ветеринарів. ТСН уже  розповідала про долю цих тварин. Востаннє - місяць тому. Тоді  посадовців підняли на ноги активісти, запідозривши, що бізони хворі й на межі голодної смерті.

Про це йшлося 21 листопада у сюжеті ТСН.19:30

Сімейство бізонів перебуває у Галичі лише другий тиждень, але вже добряче помітно, як вони погладшали. Адже працівники нацпарку розробили для них спеціальний раціон. Найбільше вони сіна їдять. Гілковий корм - це верба в основному, гілки липи та канадського дуба. Багато їдять вівса, моркви, буряка та різні суміші зернові.

Вперше про цих бізонів-нелегалів ТСН дізналася 2017-го. Їх та ще майже 70 різних тварин потайки завезли до Вигодського лісгоспу 8 років тому.

Під час Революції Гідності активісти випустили тварини, оскільки вважали, що їх готують для елітного полювання. Тільки бізони не втекли. А згодом Вигодський лісгосп отримав позов до суду від місцевих підприємців - з вимогою повернути усіх тварин або гроші за них. Справа аж до Верховного суду дійшла, той претензії бізнесменів визнав неправомірними. Бізонів залишив лісгоспу. Все б нічого, але на тварин-нелегалів тут не могли витратити жодної бюджетної копійки.

Нинішні опікуни бізонів у Галицькому нацпарку приголомшують - вже тоді готувалися їх прийняти - спорудили вольєр. Але вигодські лісники самі віддати тварин-нелегалів не могли, марно роками оббивали пороги різних відомств з проханням вирішити долю бізонів.

Обдертими та худими, що ребра можна перерахувати, бізонів напередодні останніх виборів побачили місцеві активісти та таки підняли на ноги посадовців. До Вигоди поїхали перевірки. Лісникам світить штраф - за незаконне утримання бізонів. Але самим тваринам нарешті виготовили документи та офіційно передали до Галицького нацпарку. Незадоволені цим новосіллям таки знайшлися - муфлони та олені - із сусіднього вольєру.

Тим часом галичани вже думають, як збудувати бізонам новий - значно більший вольєр посеред лісу. Часу мають до літа, поки не зазеленіє трава і бізонам треба буде пастися.

Читайте також:

Кінець поневірянням: бізони-нелегали переїхали до Галицького нацпарку

Кінець поневірянням: бізони-нелегали переїхали до Галицького нацпарку

Повʼязані теми:

Наступна публікація