На Прикарпатті від анорексії померла дівчина. У 19 років вона важила 29 кілограмів

На Прикарпатті від анорексії померла дівчина. У 19 років вона важила 29 кілограмів

Зріст дівчини був 168 сантиметрів.

На Прикарпатті від анорексії померла 19-річна студентка. Вона важила лише 29 кілограмів, а мала зріст 168 сантиметрів. Дівчина до останнього не усвідомлювала, що хвора, а тому відмовлялася і від їжі, і від лікування, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

При зрості 168 сантиметрів вона мала 29 кілограмів ваги, чотири з яких - це вже були так звані білкові набряки. У такому стані 19-річну дочку батьки привезли до спеціалізованої клініки на Київщині. Лікарі одразу попередили, що за такої анорексії виживають одиниці.

"Вона абсолютно відмовлялася від глюкози, від солодкого. Вона продовжувала себе обмежувати і нічого не їсти. Тільки перед реанімацією вона мене запитала, чи можна цукерку. Тобто вона вже злякалася”, - каже директор Центру терапії розладу харчової поведінки Валерій Патонич.

Два тижні лікування і начебто перший успіх - плюс кілька кілограмів. Але процеси в організмі дівчини, викликані наджорсткою дієтою, виявилися незворотніми. Вона померла.

Вона була вегетаріанкою, веганкою, навіть зверталася до фрукторіанства, тобто їла одні фрукти. У процесі схуднення організм забирає білок з самого себе, їсть самого себе”, - каже Валерій Патонич.

Смерть від анорексії: як діяти, щоб урятувати близьких

Смерть від анорексії: як діяти, щоб урятувати близьких

Кожна п'ята людина, хвора на анорексію, приречена - це світова статистика. Здебільшого недуга занапастила моделей, які гналися за ідеальними формами. Як наприклад, сестри Лусель та Еліана Рамос. Одна померла просто на подіумі, через рік, у 18 років, померла й друга.

Дівчина з Богородчан модельних параметрів не прагнула, зголосилася розказати одна з однокласниць. Вперше до дієти її подругу начебто підштовхнули  висипи на обличчі. Перехід на харчування без гострого, солоного, солодкого шкіру покращив. Але невдовзі з її раціону почали зникати й інші продукти, зокрема, м'ясо.

"В школі вона робила це контрольовано. Зранку снідала вдома. На перевах це були горішки, сухофрукти. Інколи йшла в їдальню з нами, де брала те, що і ми, просто без м'яса. Напевно, відмовлятись від всього іншого вона почала вже тоді, коли вступила до університету".
 
У  виші, на відстані від батьків, за лічені місяці дівчина схудла більше ніж на 10 кг. Анорексія - це розлад харчової поведінки, головний симптом якої — це критичне зниження маси тіла, втрата апетиту. Переважно вражає дівчат та жінок. Це така ж залежність  як наркотики чи алкоголь. Без фахової допомоги, насамперед психіатрів, її не подолати. 
 
Батьки Олени - пацієнти тієї ж клініки, де медики намагалися врятувати дівчину із Богородчан, вчасно зрозуміли, що дієта для дочки із забаганки вже переросла у хворобу. Змогли переконати її почати лікування. За три місяці 25 її анорексичних кілограм позаду. Тепер мета - повернути звичних 50. Захворіла, каже, налякавшись жіночних форм у підлітковому віці.

Кореспондентка ТСН Алла Пасс.

Повʼязані теми:

Наступна публікація