На Прикарпатті завдяки соцмережі знайшли житло безхатьку, який жив на вулиці 30 років

На Прикарпатті завдяки соцмережі знайшли житло безхатьку, який жив на вулиці 30 років

На Прикарпатті завдяки соцмережі знайшли житло безхатьку, який жив на вулиці 30 років

Михайло Іванов

Поки житло в чоловіка тимчасове, а рятівники допомагають відновити документи.

У прикарпатському Калуші молоді люди вирішили врятувати 70-річного безхатька, який вразив рятівників щирістю та охайністю, йдеться у ТСН.12:00.

До того часу, коли старенький зустрів небайдужих молодих людей, він жив в підвалі калуської багатоповерхівки. Там досі залишилися речі Михайла Іванова: його ліжко, одяг.

 Безхатьком пан Михайло став 30 років тому, після розлучення: жив у курені на березі річки, тинявся підвалами. Жебракувати почав не одразу, спочатку підпрацьовував де міг, але в 90-х робота в маленькому містечку зникла і чоловік почав збирати пляшки.

Молоді люди на Прикарпатті врятували безхатька і зняли йому кімнату в гуртожитку

Молоді люди на Прикарпатті врятували безхатька і зняли йому кімнату в гуртожитку

"Тоді це було простіше.  Тоді не було такої “епідемії” збирання. Зараз подивіться по смітниках: жодної пляшки, картону, целофану! Все визбирують люди і здають!", - розповідає чоловік.

Іванов має  двох дітей і дві судимості за несплату аліментів. Виправдовується, що грошей на смітниках багато не заробиш. Діти свого батька, схоже, не вибачили. Адже коли волонтери знайшли їх,  вони також живуть у Калуші, прихистити чоловіка не захотіли.    

"Я їх любив, люблю і буду любити... Мені важко про це говорити", - зізнається Іванов.

Михайло Слободяник зустрів діда на вулиці, коли він жебракував. Каже - старенький  поводився скромно і від нього ніколи не тхнуло алкоголем. Тож Михайло вирішив просити помочі  для старого через соцмережі.

"Сьогодні я був вражений, коли він ділився крихтами хліба з птахами. Завівши розмову з ним, він розказав, що проживає в підвалі одного з будинків Калуша і дуже важко переніс холодну зиму. Тож прошу небайдужих, допомогти йому хоча б куснем хліба”, - написав Михайло.

Люди одразу зголосилися допомогти одягом, харчами та грошима. “Друзі” в соцмережі згуртувалися й у житті: і винайняли для пана Михайла кімнату в гуртожитку.

Тепла кімната, чисте ліжко, стіл, дзеркало, телевізор –  востаннє Михайло Іванович так жив понад 30 років тому.

"Він перший раз, як прийшов в гуртожиток, ліг на своє ліжко і заплакав", - розповіла мешканка Калуша Наталія Невмержицька.

Дід каже, спочатку, коли люди запропонували йому допомогу, навіть злякався, бо давно перестав вірити в дива. Але вирішив ризикнути. І нині за допомогою волонтерів відновлює свої давно втрачені документи та планує оформити пенсію.

"Я зрозумів, що я не самотній, що є хтось, хто може мною опікуватись", - ділиться Михайло Іванович.

Мешканці гуртожитку  одразу ж узялися відгодовувати нового сусіда. Тим часом волонтери вже домовляються за операцію, адже чоловік майже не бачить. І збираються до міського голови: просити, щоби чиновники знайшли пану Михайлу житло, бо ж грошей на оренду кімнати вистачить лише на півроку.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація