На сполох: одеські активісти підозрюють, що справу про бійню біля ОДА часів Майдану "зливають" у суді

На сполох: одеські активісти підозрюють, що справу про бійню біля ОДА часів Майдану "зливають" у суді

До процесу хочуть привернути більшу суспільну увагу.

Наймасовіше побиття журналістів в історії сучасної України досі залишається без відплати. У лютому 2014 року озброєні битками тітушки напали на активістів одеського Євромайдану та місцевих журналістів під стінами обласної адміністрації, досі жоден замовник цього бойовища не покараний, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Чергове слухання у справі про побиття активістів Євомайдану закінчується, навіть не встигаючи початися. "Практично жодного руху нема. Мало того – справа зливається, нікого не притягнули до відповідальності", - каже керівник одеської самооборони Віталій Кожухар. Він один із тих, хто постраждав під час лютневих подій. До мітингувальників вийшов тодішній голова обласної адміністрації Микола Скорик, діалогу не вийшло, щойно чиновник повернувся всередину – на площу вибігли зо три сотні однаково камуфльованих чорних чоловічків із битами в руках. Вони почали гамселити спочатку активістів, а згодом і журналістів та їхню техніку, аби знищити сліди нападу.

Наймасовіше побиття журналістів в історії сучасної України досі залишається без відплати

Наймасовіше побиття журналістів в історії сучасної України досі залишається без відплати

Після цьогО нападу в Одесі з’явилися загони самооборони, а побиті активісти згуртувалися в групу з назвою "19 лютого", аби в судах покарати винних. "З моєї точки зору, це замисел, навіть не втілення, а замисел – показати, хто в домі господар, яке ви маєте право протестувати. Ось це було лейтмотивом всього, що відбувалося. Це була образа громадян, громадянського суспільства", - вважає координатор групи "19 лютого" Лідія Ковальчук. "Я тоді вважав і зараз вважаю, що Скорик був організатором цього, тому що я був присутній при цьому особисто і бачив, як Скорик поводився. При ньому приїхали ці люди, коли він закінчив розмовляти з нами на підвищених тонах", - пригадує Кожухар.

Про причетність тодішнього губернатора ще 2016 року говорив і генпрокурор. "Я планую внести до Верховної Ради України подання про зняття депутатської недоторканності колишнього губернатора Одеської областної адміністрації Скорика. Справа, яку ми направляємо, не може обмежитися епізодом про побиття демонстрантів. Я особисто думаю, що слідство буде дуже глибоко вивчати його роль в організації сепаратизму в цьому і не тільки регіоні", - говорив Юрій Луценко.

Нардеп Олексій Гончаренко не раз писав запити з вимогою розслідувати справу і не сумнівався, що голосів за зняття недоторканності вистачить. "Я тоді навіть сухарі до зали Скорику приніс. Однак до подання справа так і не дійшла. Більше того – генпрокурор заявив, що слідство так і не зібрало необхідних доказів", - пояснив політик.

Наразі є три провадження по лютневих подіях: два по виконавцях, одне по організатору. Ним нібито був перший заступник губернатора Олександр Орлов. Він нині на волі, а суди так і не почали розглядати справу по суті. "Це об’єктивні причини. За УПК, відсутність одного потерпілого на першому засіданні ставить під сумнів увесь процес. Що поробиш", - каже колишній чиновник. Сам Микола Скорик коментувати звинувачення активістів не захотів – пояснив, що не раз відкидав будь-яку причетність до тих подій. "Я не бачу сенсу щось коментувати. Я це десятки разів робив. Я непричетний до цього", - сказав він.

Хоча словам колеги вірять не всі нардепи. "На очах у губернатора б’ють мітингувальників – ніхто не покараний, нікого не затримали. Ну що кому неясно?", - дивується Гончаренко. Активісти побоюються, що через затягнутий розгляд можуть узагалі нікого не покарати. Хоча в прокуратурі вважають, що час іще залишається. "Вона має суспільний резонанс і перебуває на контролі як прокуратури області, так і в Генпрокуратурі України. Тому дане питання є актуальним і навіть через рік-два воно не втратить своєї актуальності", - заявив прокурор Сергій Зубарь.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація