На українських прилавках з'явилися ранні кавуни. Їсти чи почекати до серпня?

На українських прилавках з'явилися ранні кавуни. Їсти чи почекати до серпня?

Фото: pixabay.com

Фахівці переконують: технології наразі дозволяють вирощувати баштанні без "зайвих" хімічних речовин.

Ще в середині червня в українських супермаркетах та на ринках можна було помітити торгівлю кавунами. На наших теренах ми звикли, що баштанні з’являються вже у серпні, тому така продукція в перший місяць літа викликає недовіру. ТСН.ua дізнавався, чи безпечно вживати ранні кавуни.

Агроном Наталія Стародубець розповідає, що такі баштанні висіюють наприкінці квітня та у травні під плівкою, тому до кінця червня вони вже повністю достигають і готові до вживання. За її словами, ”надзвичайної хімії” в них не міститься, без неї також можливо вирощувати якісний продукт. Під плівковим укриттям зберігається висока вологість, що дає рослинам можливість не засохнути та проростати.

Фото: pixabay.com

На одному з найбільших вітчизняних гуртових ринків “Шувар” зазначають, що головний регіон вирощування кавунів в Україні - це Херсонська область (вона формує пропозицію та ціну), також баштанні постачаються з Одещини та Миколаївщини. А от з-за кордону їх майже не купують.

“Кавун імпортуємо ми дуже мало: з Іспанії в травні і на початку літа. Наприкінці червня починаються українські кавуни. Цього сезону кавун у Херсоні визрів на два тижні раніше, тому на сьогоднішній день ціна є дуже низькою - 2-25, грн/кг. За такою ціною відвантажують з поля. На ринку він коштує 5-6 грн/кг. Минулого року ранній український кавун був досить дешевим - 10-12 грн. Однак цього року він приблизно вдвічі дешевший”, - розповідає керівник Info-Shuvar Тетяна Гетьман.

Вона констатує, що в українців існують стереотипи щодо якості кавунів у червні, тому і ціна на них є доволі невисокою. За словами Гетьман, цього року на Херсонщині посадили багато раннього кавуна й  він визрів на два тижні раніше через теплу погоду.

Фото: pixabay.com

“У центральній та на західній Україні стало прохолодніше - у таку погоду кавун продається важко. Це тисне на ціну - вона знижується: із 8-12 за кг до 2-2,5 за кг з поля”, - зазначає представниця гуртівні.

Якщо надзвичайно теплий травень допоміг кавунам визріти раніше, то ймовірна літня спека може значно скоротити серпневий урожай.

“Минулого року через посуху на півдні України майже не було пізнього кавуна - і ціни на нього виросли”, - зауважує Гетьман.

Щодо якості кавунів, то на “Шуварі” запевняють - продукція перевіряється у державній лабораторії, крім того пояснюють, що самим виробникам невигідно постачати неякісні баштанні.

“Для господарств важливо зберігати свій імідж, тому для них невигідно вирощувати небезпечну продукцію. Технології дозволяють зараз вирощувати досить якісні кавуни без завищення хімічних речовин, в тому числі і ранні кавуни”, - переконує Гетьман.

Водночас вона застерігає від купівлі пошкоджених продуктів: “Є питання щодо транспортування. Кавун під час перевезення може пошкодитися, і всередині нього можуть початися дуже небезпечні процеси. Споживачам важливо донести, що не можна купувати підгнилі продукти. Наразі це найбільша небезпека”.

Кілька порад щодо купівлі кавунів:

  • обирайте легальні точки, продавці на яких мають дозвільні документи: документ про ветеринарно-санітарний контроль та експертний висновок. Лабораторії перевіряють продукт на бактеріологічні та радіологічні показники, а також рівень нітратів.

  • огляньте кавун перед покупкою та перевірте, чи не занадто він м’який та чи не має пошкоджень. Якщо він з тріщиною, це може свідчити про зіпсованість

  • у разі, якщо ви таки отруїлися, то потрібно звернутися до лікаря, зробити необхідні аналізи та отримати довідку з підтвердженням про отруєння. Її необхідно подати разом зі скаргою до Держспоживслужби, прикріпивши чек.

Експерти розповіли, які купувати кавуни, аби уникнути харчових отруєнь

Експерти розповіли, які купувати кавуни, аби уникнути харчових отруєнь

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація