На вибори запрошують давно померлих та неповнолітніх. До чого призводить недосконалість держреєстру

На вибори запрошують давно померлих та неповнолітніх. До чого призводить недосконалість держреєстру

Фото: УНІАН

У Борисполі запрошення прийшло чоловіку, який помер майже півстоліття тому.

Під час кожних виборів трапляються ситуації, коли запрошення на голосування приходить на адресу давно померлого родича або ж з ім'ям неповнолітньої дитини.

Про недосконалість державного реєстру виборців, яка породжує часом абсурдні ситуації йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Так, на Київщині у Борисполі стандартне запрошення на вибори отримав чоловік, який помер майже пів століття тому.

За словами сусідки Раїси, чоловіка, якому надійшло запрошення, пам'ятає. Каже, його сім'я іще 15 років тому продала цю ділянку іншим людям.

Онук чоловіка Олександр показав свідоцтво про смерть діда.  Дата – 1980.

Чоловік, який помер майже пів століття тому, отримав запрошення на вибори

Чоловік, який помер майже пів століття тому, отримав запрошення на вибори

У виборчкомі Борисполя пояснюють: реєстр формувався ще далекого 2009-го. Неточностей купа, тому чекають допомоги від самих виборців.

"Картотека тоді була писана від руки, різні почерки, могли бути або якісь помилки в даті народження, в прізвищі. Можливо картка людини, яка померла, не в ту коробочку потрапила", - пояснили в установі.

Втім трапляються і дзеркально протилежні історії, як-от під час президентських виборів. Запрошення отримав восьмирічний хлопчик. Дитину навіть до списків внесли.

Пізніше виявили - сталась технічна помилка в один символ. Переплутали дату народження – замість 2011-го написали 2001-й. Неточність одразу виправили, бюлетеня хлопцеві не дали.

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив про розпуск Верховної Ради. Юридична підстава ухвалення такого рішення – від 2016 року не існувало парламентської коаліції.

Через місяць, 20 червня Конституційний суд України визнав оголошення виборів законним. Із відповідним поданням щодо конституційності президентського указу звернулись народні депутати від "Народного фронту". На думку суддів, через внесені до Конституції змін з приводу формування коаліції і відсутності правового регулювання був створений конфлікт між президентом і Верховною Радою. Таким чином, розв'язати суперечності можуть тільки вибори.

Вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за списками, а інша - за мажоритарними округами. У бюлетені з партіями будуть 22 політичні сили. Загалом за депутатське крісло змагатимуться понад п'ять тисяч кандидатів.

Центральна виборча комісія для проведення позачергових виборів у Верховну Раду замовила понад 63 млн бюлетенів, які виготовить "Поліграфічний комбінат "Україна". Бюлетені розраховані на 31 мільйон виборців. Їх замовили вдвічі більше, бо кожен виборець отримає по два папери – один для голосування за партію, другий – за мажоритарного кандидата. Крім того, ЦВК спростила механізм тимчасової зміни місця голосування, що з собою треба мати тільки паспорт, аби бути включеним до Реєстру виборців і на місці заповнити заяву. Складнощі можуть бути лише для людей, які не мають місця реєстрації взагалі. За статистикою, в Україні таких мешкає понад 980 тисяч. Їх до списку виборців не вносять, але віддати голос вони можуть. Зокрема, можна звернутися до центру обліку бездомних громадян і там буде визначена реєстрація в цьому закладі і можна буде проголосувати. Пам’ятайте, що змінити місце голосування можна до 15 липня.

Антон Коцуконь, Сергій Азаренко, ТСН, 1+1

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація