На Вінниччині кличуть урятувати історичну хату, де народився видатний Леонтович

На Вінниччині кличуть урятувати історичну хату, де народився видатний Леонтович

На згадку про автору "Щедрика" можна було б облаштувати там музей.

Відомий на весь світ дитячий хор "Щедрик" вирішив популяризувати справу поширення відомостей про об'єкти, що потребують негайної реставрації. Для привернення уваги до занедбаних пам'яток колектив вирушив на Вінниччину, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Там хор виступив на захист будинку композитора Миколи Леонтовича. Саме в його аранжуванні народна пісня стала різдвяним хітом, а на її честь назвали хор. Хату майже півтора століття тому громада села Шершні звела для священика, батька майбутнього композитора. У ній Леонтович провів свої дитячі роки. Відтоді будинок жодного разу не ремонтували. За радянських часів там була спочатку колгоспна контора, а потім пошта. Сьогодні дім, який міг би стати історичною памяткою, розсипається на очах, і чиновники впевнені, що врятувати його неможливо.

Дитячий колектив "Щедрик" виступив просто неба, аби врятувати будинок Миколи Леонтовича

Дитячий колектив "Щедрик" виступив просто неба, аби врятувати будинок Миколи Леонтовича

Керівник сектора охорони культурної спадщини управління культури і мистецтва Вінницької ОДА Михайло Потупчик твердить, що така ситуація характерна для 70% подібних пам'яток, а 10% уже втрачені повністю. Хату ж Леонтовича, мовляв, можна тільки розібрати і збудувати наново. Однак селяни про знесення будинку навіть чути не хочуть і готові власними руками його ремонтувати, аби тільки назбирати грошей на матеріали.

Будинок у Шершнях став одним із 150 об'єктів культурної спадщини, які українці позначили на мапі проекту #SOSмайбутнє. Це онлайн-реєстр, де кожен українець може позначити на мапі об'єкти, які потребують негайної реставрації. Це можуть бути історичні чи архітектурні пам'ятки, спортивні чи культові споруди. "Неможна допустити, щоб цю хатинку знесли. Переконана – вона піддається реставрації. Її можна відтворити. Тут можна зробити меморіальний будинок Леонтовича", - вважає ініціатор проекту #SOSмайбутнє Наталя Заболотна.

Іншими сигналами з Вінниччині на сайті проекту позначені Палац Потоцьких – на "Тульчинський Версаль" у напівзруйнованому стані ні на міському, і на державному рівні грошей не знайшлося, а також вінницькі мури та кілька садиб і палаців.

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація