На Вінниччині селяни не пустили до храму настоятеля, який підтримує Московський патріархат

На Вінниччині селяни не пустили до храму настоятеля, який підтримує Московський патріархат

Конфлікт у громаді буде вирішено на зборах уже в ці вихідні.

На Вінниччині парафіяни заблокували двері в храм, де служить священик Московського патріархату, бо частина села Лукашівка виступає за помісну українську церкву. Тепер і селяни, і настоятель чекають суботи, коли на зборах люди голосуватимуть, яка саме юрисдикція їм потрібна, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Батюшка Федір Расторгуєв свариться із прихожанами, бо частина жителів Лукашівки почала виступати за Православну Церкву України. Щоб насолити настоятелю, двері у храм заблокували. "Я приїхав, а в храм зайти не можу, як нормальна людина – замінений замок, а через вівтар заблоковані двері", - каже священик. У приміщені троє дверей, і одну з них священик після служби просто забув зачинити - так каже місцевий житель Віталій Данилюк. За його словами, двері просто заблокували, аби злодії нічого не винесли. "Ми зробили дві дірки і взяли на цвяхи, що заблокувати – все, що ми зробили", - пояснив селянин.

Храм розбрату: на Вінниччині місцева громада посварилася зі священиком, вимагаючи переходу до ПЦУ

Храм розбрату: на Вінниччині місцева громада посварилася зі священиком, вимагаючи переходу до ПЦУ

Касир храму нарікає, що настоятель просто розхитує ситуацію, адже громада скоро має вирішувати, до якого патріархату приєднуватись. "У нас практично 80% молоді, і все село за нову українську церкву. А тут збирається 20 бабусь, яких батюшка налаштовує, що Симеон - Юда, що Москва – наша батьківщина", - каже Світлана Ібер. Поліція в ситуації нічого протиправного не виявила та констатувала, що замок змінив сам священик. "З церкви нічого не викрадено, всі цінності на місці, лише поміняний замок на дверях. Ознак кримінального правопорушення не виявлено", - пояснив начальник відділення превенції Літинського Петро Додукало.

Поставити крапку у протистоянні селян мають збори. Зі слів голови громади, їх призначили на суботу. "Є 250 дворів, тобто 750 жителів. Збори все покажуть – не можу судити. Молоді багато є, звичайно, вони схиляються до української церкви", - розповів Лукашівський сільський голова Віктор Медяник. На Вінничині загалом 320 парафій Московського патріархату, з них 20 вже перейшли до автокефальної церкви, ще мінімум про 10 відомо, що вони готуються до приєдання.

Як повідомлялося, напередодні у Вінниці священик Московського патріархату скинув купол із церкви і виніс із храму всі ікони після того, як училище поліції охорони, де розташований храм, не подовжило договору про користування приміщенням. Про свої дії священнослужитель РПЦ повідомив у соцмережах.

Кореспондент ТСН Валерій Кузнєцов

Повʼязані теми:

Наступна публікація