На Вінниччині заблокували бетонними плитами кар'єр, щоб врятувати підприємство від знищення

На Вінниччині заблокували бетонними плитами кар'єр, щоб врятувати підприємство від знищення

На Вінниччині заблокували бетонними плитами кар'єр, щоб врятувати підприємство від знищення

Працівники вважають, що їхнє підприємство намагаються знищити, хоча його можливо відновити.

На Вінниччині люди заблокували бетонними плитами вхід до адмінбудівлі "Іванівського кар'єру". Він не працює вже півтора року, а 300 його працівників весь цей час без роботи і грошей, йдеться у сюжеті ТСН.12:00.

"Щоб не дати розкрадати цей завод. Не допустити порізки", - так пояснює блокування мешканець села Іванів Василь Ячишин.

Люди розповідають, що кар'єр працював понад чверть століття. Однак 2015 року завод зупинився. Майже триста працівників залишилися без роботи і з боргами із зарплати. Вони впевнені, що завод можна запустити, однак власник хоче лише його ліквідації. Тому й взялися за охорону.

І працівники кар'єру, і голова тергромади впевнені - очільники заводу скликають акціонерні збори, аби ліквідувати підприємство.

"Зробити зміни до статуту, внести питання модернізації і під видом модернізації провести ліквідацію основної лінії, а залишити там тільки родовище з ліцензію. Це бачення сьогодні власника", - впевнений голова Іванівської територіальної громади Віктор Онофрійчук.

Працівники показують ТСН колишні цехи, які 10 років тому також обіцяли реконструювати. Тепер тут руїни, устаткування вивезли та продали на металобрухт.

Вінничани протестують проти закриття місцевого кар'єру

Вінничани протестують проти закриття місцевого кар'єру

Втім, голова наглядової ради запевняє: хоч підприємство і збиткове, знищувати його не будуть. Навпаки, шукають нового інвестора.

"Має бути новий сортувальний цех, нове виробництво кубовидного щебню. Це нова транспортувальна лінія", - каже голова наглядової ради ПАТ "Іванівський кар'єр" Володимир Безвинний.

Дії працівників у правлінні заводу взагалі вважають рейдерським захопленням.

ТСН намагалася розшукати власника підприємства. Це - колишній радник екс-прем'єра Азарова Павло Загороднюк. Його будинок розташований в престижному районі Києва. Загороднюк займає весь четвертий поверх. На робочому місці власника немає. Загороднюк - відпочиває, пояснює його охорона. Телефоном обговорювати біди людей Загороднюк не збирається.

"Я не хочу з вами розмовляти. Ви виконуєте замовлення рейдерів", - сказав Загороднюк.

Захищати людей збираються у Вінницькій обладміністрації.

"Ми однозначно будемо ставити питання таким чином, щоб були реструктуризовані борги і завод запрацював. Має бути конкретика, яку мають відчути люди і в першу чергу від засновника підприємства", - запевняє директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук.

Водночас в обладміністрації наголошують, що кар'єр - приватна власність. І чи вони зможуть вплинути на власника - не знають і самі.

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація