На Волині ПТУ та коледжі опинилися під загрозою закриття через відсутність фінансування

На Волині ПТУ та коледжі опинилися під загрозою закриття через відсутність фінансування

Фото: ТСН

Грошей в обласному бюджеті просто немає, тому їх просять надати з Києва.

Профтехосвіта стала тягарем для місцевих бюджетів, тому ті почали від неї відмовлятися. На Волині освітяни та чиновники зібралися на нараду з представниками уряду та профільного комітету ВР, аби обговорити ситуацію, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Уже два роки ПТУ утримують за кошти міст і областей, тож дотаційна Волинь на 23 своїх профтехучилища витрачає майже 300 мільйонів гривень щороку. Цих грошей вистачає лише на  найнеобхідніше – зарплати та комуналку. А з наступного року в обласному бюджеті мають знайти ще  майже 100 мільйонів, бо на баланс отримають іще 10 закладів – і це вже непідйомна для області сума. Принаймні так каже голова облради. "Що зробила держава? Скинула на плечі обласних і міських бюджетів те, що ї непотрібно – давате, ви собі там барахтайтесь. При цьому не даючи ні копійки для розвитку, аби обласним бюджетам було легше. Волинський обласний бюджет не має можливості утримувати в повному обсязі ПТУ, а з цього року – коледжі", - наголосив Ігор Палиця.

Із тим, що частину грошей на профтехосвіту повинна давати держава, погоджуються і народні депутати. "Неможна перекладати фінансування на місцевий рівень, бо в місцевих бюджетах цих коштів немає", - вважає Ірина Констанкевич. У парламенті уже зареєстрували законопроект про спільне фінансування.

Уряд збирається виділяти більше коштів на профтехосвіту для українців

Уряд збирається виділяти більше коштів на профтехосвіту для українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація