Волинські музейники заявили про руйнацію унікального човна ХІІІ століття

Волинські музейники заявили про руйнацію унікального човна ХІІІ століття

До того ж мріють про місце, де його можна демонструвати його відвідувачам

Врятувати унікальний човен. На Волині руйнується пам’ятка часів Київської Русі – 12-метрова довбанка. Науковці запевняють, це єдиний плавзасіб ХІІІ століття у Східній Європі, що так зберігся, йдеться в ТСН.12.00.

Шведи пропонували за нього 100 тисяч євро. Але в селищі Маневичі вирішили, що знахідка має залишитись у них. Утім, поки що човен припадає пилюкою на пилорамі місцевого підприємця.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич постійно ходить до ангару подивитись як там човен, якому сотні років. Зараз стародавня довбанка, археологи констатують, що вона руйнується. 

Три роки тому на змілілій річці Стир місцеві рибалки помітили незвичну колоду. Знахідка здивувала усіх. То був човен, видовбаний із стовбура дерева.

 «Це - єдиний човен такої збереженості другої половини ХІІІ століття, відомий у Східній Європі. Більше ніде такого нема», - каже археолог Сергій Панишко.

На унікальний човен з’їхалися подивитися науковці з Польщі, Швеції та Литви.

Артефакт тоді прилаштували на пилорамі. Хортицькі науковці допомогли з консервантами. А в Маневичах з’явилась ідея створити у себе музей одного експонату. Навіть проект зробили, але грошей на нього не знайшли. Минуло три роки, а пам’ятка досі посеред дощок та шин. Увесь цей час її зрошували спецрозчином. Але півроку як перестали, помітили на човні білі плями.

Звістка про руйнування довбанки дійшла і до Хортиці. Фахівці музею судноплавства відреставрували не один стародавній човен. Кажуть, волинську знахідку треба рятувати. Запорізькі музейники заспокоюють, білі плями на деревені - не велика проблема -  так і має бути і ще не все втрачено.

На Волині намагаються зберегти унікальний човен часів Київської Русі

На Волині намагаються зберегти унікальний човен часів Київської Русі

«Цей наліт - це зайвий консервант, який потрапив всередину і через температурні коливання він тепер з'являється на поверхні. Ну це не страшно. Головне, що саме дерево, воно вже не піддається руйнуванню», - каже старший реставратор у майстерні Андрій Денисенко.

Учені додають, можуть відреставрувати артефакт. Або у себе на Хортиці, або ж поїхати на Волинь. Тим часом в Маневичах шукають гроші, аби хоча б прибудову до місцевого музею зробити і там виставити унікальну довбанку. Але поки що ні в місцевому бюджеті ні в обласному коштів на це немає.

Повʼязані теми:

Наступна публікація