На вулицях України зросла кількість психічно хворих безпритульних людей

На вулицях України зросла кількість психічно хворих безпритульних людей

Допомогти таким людям не просто, адже закон забороняє госпіталізацію без згоди пацієнта.

В Україні зросла кількість психічно хворих безпритульних: вони мерзнуть на вулицях та перебігають на червоне шість смуг. Втім, як з’ясувалося, допомогти людям із розладами у нашій країні не просто.

Доля однієї такої дівчини привернула увагу ТСН. Подробиці - у сюжеті. 

Підземний перехід біля станції метро Дорогожичі в Києві. Молода жінка вмостилась на холодній підлозі. Сюди два тижні тому вона прийшла у чистих світлих штанях і справляла враження нормальної людини - розповідають продавці та перехожі. Зараз дівчина вдягнена у брудне, а від людей тікає.

"Я дала їй 50 гривень. Гроші вона взяла. Потім бачила її мигцем кілька разів і мене вразило, що з кожним разом вона виглядала все гірше і гірше, брудніше і брудніше,"- каже перехожа, яка намагалася допомогти. 

У кав’ярні розповідають - гроші, які їй дають перехожі, вона витрачає на солодощі:

"Вона тістечко "Троя" любить, за 17 гривень".

Ми навмисно купили солодощі та спробували поспілкуватись. Від тістечка дівчина не відмовилась, але малоговірка. Галя тікає. Як їй можна допомогти - ніхто не знає.

Дзвонимо у поліцію. Пояснюємо: можливо, у Галини загострилось психічне захворювання, можливо її розшукують. Правоохоронці на виклик приїжджають. Вони також намагаються з нею заговорити. На цьому - все. Копи розводять руками. Кажуть, примусово її забрати у центр реабілітації або у лікарню не можуть. Їдуть геть. Виявляється, і швидка не допоможе.

"Алгоритм дуже простий - викликаємо спочатку поліцію, яка бачить, що людина неадекватна. Поліція викликає бригаду психіатричної допомоги. Бригада приїжджає і перше, що питає - ви з нами поїдете? Якщо людина відмовляється - ніхто забрати її насильно не може", - каже заступниця директора будинку соціального піклування Вікторія Селіверстова. 

А все через закон, за який два роки тому проголосували у Верховній Раді. Він забороняє без згоди пацієнта або його рідних лікувати психічно хворих людей. Саме за цей час таких людей на вулицях значно побільшало.

"Відсоток психіатрично хворих завжди приблизно один. Тільки раніше ці пацієнти перебували в лікарнях, або якщо погіршувався стан, лікарі швидкої допомоги мали можливість такого пацієнта госпіталізувати без згоди. Зараз такий пацієнт, якщо нікого не вбив або не зарізав, може робити все, що хоче", - розповідає психіатр Владислав Сова. 

Правоохоронці повідомили - у базі зниклих людей Галини немає. Єдина надія, що її побачать у сюжеті рідні чи знайомі та заберуть з холодного переходу: такого життя вона довго не витримає. 

На вулицях України зросла кількість психічно хворих безпритульних

На вулицях України зросла кількість психічно хворих безпритульних

Нагадаємо, що у Кропивницькому вчителька своєрідно "навчала" дітей. На вчительку не раз скаржилися, але цим словам адміністрація не вірила. Відео ж вийшло надто переконливим.

Повʼязані теми:

Наступна публікація