На Житомирщині ціла родина з дітьми потрапила до реанімації через гриби

На Житомирщині ціла родина з дітьми потрапила до реанімації через гриби

Грибів люди назбирали в лісі неподалік і були впевнені в їх придатності.

Четверо дорослих і двоє дітей 5 і 7 років опинилися в реанімації після того, як з'їли зібрані власноруч сироїжки, решітки та білі гриби. Медики вкотре просять не вживати лісових грибів через їх небезпеку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Ось це білі гриби, на білі ми, в принципі, не думаємо", - показує Олена фото грибів, які її чоловік назбирав у лісі. Вона каже, що й подумати не могла, що через них опиниться в лікарні – на грибах знається вся її сім'я, адже живе родина біля лісу і ходить туди з кошиком чи не щодня. "Гриби на вигляд були нормальні, сироїжки як сироїжки, лисички як лисички, білі як білі. Почистила, півгодини відварила, підсмажила. Шматочків шість, напевно, я їх з'їла", - розповіла потерпіла.

Ціла родина опинилася в реанімації, наївшись зібраних власноруч грибів

Ціла родина опинилася в реанімації, наївшись зібраних власноруч грибів

Уже за півгодини всім, хто був за столом, стало зле. Найбільше Олена злякалася за дітей. "Нудота сильна. Ваня старший – він їв тільки білі гриби, а менший тільки картоплю. Мені як пояснили: цей гриб - він віддав на все", - каже вона. Швидка забрала в реанімацію всю сім'ю. "Стан їх був тяжким, але не критичним. На тлі проведеної інтенсивної терапії стан їх покращувався", - розповіла завідувач відділення реанімації Бердичівської центральної міської лікарні Ірина Тарахтанюк.

Цьогоріч грибів у житомирських лісах чимало. Грибівники про отруєння цілої родини вже чули, однак до лісу ходити не перестали. Валентин Михайлов, який по гриби ходить чи не щодня, упевнений – відрізнити справжню решітку від фальшивої зможе. "Десь воно трошки буває так посиніє. А то є обманки, що торкнув і вона зразу синє. Розумієте – оті небезпечні, а це ні. Це решіточка – хороші, їстівні", - каже грибар.

Медики пояснюють, що отруїтися родина могла і їстівними грибами, якщо вони росли неподалік отруйних. "Якщо поряд є грибниця отруйних грибів, котрі хтось зрізав чи збив – таким способом токсини потрапляють у їстівні гриби", - каже Тарахтанюк. А оскільки неозброєним оком токсинів не побачити, лікарі радять не їсти лісові гриби ні дорослим, ані тим паче дітям. "Гриби практично не перетравлюються. Тому вживати їх категорично заборонено", - запевняє дитячий анестезіолог Бердичівської центральної міської лікарні Тетяна Грабчук. Якщо ж лісові гриби все ж потрапили на стіл і після їх вживання з'явилася нудота чи біль у животі – викликати швидку треба негайно, адже самолікування в цьому випадку може призвести до смерті.

Кореспондент ТСН Олена Кузнєцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація