Набрав вагу, однак має проблеми із серцем: український політв’язень Сенцов активно пише п’єси у російській в’язниці

Набрав вагу, однак має проблеми із серцем: український політв’язень Сенцов активно пише п’єси у російській в’язниці

Фото: Associated Press

Він вірить, що обов’язково повернеться в Україну.

У російській в’язниці український політв’язень та режисер Олег Сенцов продовжує активно займатися творчістю та пише п’єси й оповідання, однак голодування далось взнаки – він має певні проблеми із серцем.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

За словами друга політв’язня, актора Євгена Черникова, Сенцов планує видати ще одну збірку оповідань.

"З Олегом Сенцовим я веду переписку щотижневу. Наразі Олег почувається досить нормально. Він набрав вагу, ту, яка була в нього до початку голодування – тобто це майже 93 кілограми. На кінець голодування він важив десь 67-68 кілограмів. Наразі він каже, що задовільно себе почуває, але я знаю, що в нього проблеми із серцем останнім часом і з внутрішніми органами", - зазначає він.

Втім, Олег ніколи не скаржиться, а навпаки – намагається заспокоїти друзів та рідних. І вірить, що повернеться в Україну та продовжить працювати на повну вже на волі.

"Олег Сенцов не дуже хоче, щоб його сприймали винятково як політв’язня і ставилися до його творчості більш серйозно, тобто спираючись на цінність його творів, ніж на цінність його вчинків", - розповів Черников.

Тим часом в Україні та світі про Олега Сенцова не забувають. Наприкінці березня у Києві відбувся повторний показ вистави "Номери" за п'єсою Сенцова. У Росії вивісили банер із зображенням українського режисера, щоб привернути увагу до політичних в'язнів та заявити про неприпустимість переслідувань за політичними мотивами. У Києві XVI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочався з акції на підтримку кампанії #SaveOlegSentsov.

Через місяць має вийти друком збірка творів Олега Сенцова "Жизня" українською мовою. Восени ця ж книжка має вийти в американському видавництві під назвою "Попри все, життя тривало". На сьогодні збірку вже можна прочитати в німецькому перекладі.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення було звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Він голодував 145 днів. 5 жовтня Сенцов повідомив, що припиняє голодування. За словами адвоката політв’язня, він не мав виходу, адже в російській лікарні йому погрожували почати примусове годування та "зробити з нього овоч". 

Європейський парламент 25 жовтня нагородив Сенцова престижною премією Сахарова "За свободу думки". Він став першим українцем, який отримав цю премію, що вручається від 1988 року за "винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій земній кулі".

Майже 5 років за ґратами: як сьогодні почувається Олег Сенцов

Майже 5 років за ґратами: як сьогодні почувається Олег Сенцов

Повʼязані теми:

Наступна публікація