НАБУ назвало безпідставними звинувачення у покриванні корупції в оборонці

НАБУ назвало безпідставними звинувачення у покриванні корупції в оборонці

Фото: УНІАН

Журналістів звинуватили у неточностях і маніпуляціях.

Національне антикорупційне бюро України назвало безпідставними звинувачення у покриванні розкрадання в "Укроборонпромі", які містяться у журналістському розслідуванні Bihus.info. Більше того, у відомстві зазначили, що розслідування містить неточності, а подекуди і маніпуляції.

НАБУ виклало свою позицію увечері 12 березня.

У відомстві заперечують, що викреслили фірму "Оптимумспецдеталь", через яку здійснювалися оборудки з оборонкою, з переліку фіктивних.

"НАБУ взагалі не уповноважене на те, щоб давати довідки про фіктивність. Так само, як і формувати чи вести перелік/реєстр компаній, що є фіктивними. Цим займаються зовсім інші органи. Але НАБУ, як будь-який державний орган, зобов’язане відповідати на запити. Впродовж 2016-2017 рр. державний концерн "Укроборонпром" неодноразово звертався до НАБУ з проханням надати інформацію щодо компаній-контрагентів. Відповіді НАБУ стосувалися виключно тих компаній, про які запитував "Укроборонпром", – йдеться у повідомленні.

У документах, які НАБУ оприлюднило в якості аргументу своєї позиції, перший заступник директора Гізо Углава вказує, що  "Оптимумспецдеталь" має ознаки фіктивності.

Фото: НАБУ

В антикорупційному відомстві зазначають, що  "Оптимумспецдеталь" згадується у чотирьох листах НАБУ до "Укроборонпрому" і в жодному з них не спростовується факт протиправної діяльності цієї компанії.

У НАБУ зазначили, що надали цю інформацію журналістам Bihus.info, але вони не взяли її до уваги і у своєму розслідуванні не згадують. Натомість звинувачують першого заступника НАБУ у тому, що він "викреслив  "Оптимумспецдеталь" з переліку фіктивних".

"Щодо згадки про лист, який нібито "лежить у Гіві на столі". У переписці фігурантів журналістського розслідування ім’я "Гіві" не може вказувати на Гізо Углаву. У згаданий період (21-31 січня 2017 року) жодних листів щодо згаданих компаній перший заступник Директора НАБУ не підписував. Також у цей час він не перебував ані у відрядженні, ані у відпустці, як про це згадувалося у журналістському розслідуванні", – заявляють у відомстві.

НАБУ заперечило, що три роки не розслідувало справу про розкрадання коштів "Харківського бронетанкового заводу". Детективи відомства провели близько 80 процесуальних та слідчих дій, отримали понад 20 тимчасових доступів, вилучили необхідні документи і допитали посадовців як приватних компаній, так і державного підприємства.

Антикорупційне відомство запевняє, що не "відсиджувалося", а ці три роки розслідувало корупцію в оборонній сфері, наслідком чого стали притягнуті до відповідальності топ-посадовці. Серед них НАБУ називає заступника міністра оборони, начальника бронетанкового управління Збройних Сил України, керівництво Львівського бронетанкового заводу, держкомпанії "СпецТехноЕкспорт", яка входить до складу "Укроборонпрому". Усі ці кримінальні провадження розслідували 11 детективів.

Будівлю НАБУ облили кров'ю через скандал в оборонці

Будівлю НАБУ облили кров'ю через скандал в оборонці

Наостанок НАБУ заперечило тезу журналістського розслідування про те, що надавало виправдальні листи для різних фірм, які нібито спонсорує "агент Шевченко".

"НАБУ ніколи і нікому не видавало жодних виправдальних листів. І, на відміну від інших правоохоронних органів, не закрило жодного кримінального провадження за викритими фактами корупції в оборонній сфері", – запевняють у відомстві.

НАБУ стверджує, що жоден з його співробітників не брав хабарів і щоб підтвердити це законним шляхом, відомство ще до виходу останньої частини сюжету про корупцію в оборонці розпочало службове розслідування.

Нагадаємо, 11 березня журналісти-розслідувачі "Наших грошей" опублікували останню частину скандального розслідування про корупцію в оборонній галузі, в якій повідомили, що майже всі правоохоронні органи за хабарі закривали справи стосовно цієї корупційної схеми.

Раніше розгорівся скандал довкола оточення Порошенка через розкрадання у ЗСУ. За даними журналістів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор і гендиректор "Укроборонпрому" Павло Букін. У розслідуванні вперше оприлюднили секретну переписку учасників злочинної схеми, внутрішні документи, докази домовленостей про хабарі. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Як заявила представниця президента Ірина Луценко, Гладковський та "Укроборонпром" готують позов до журналістів. Згодом Гладковський заявив, що тимчасово призупиняє свої повноваження в РНБО. Також він звернувся до правоохоронців із проханням перевірити розслідування журналістів. Кримінальну справу за фактами, які були оприлюднені журналістами щодо розкрадань в оборонному комплексі України, вже порушили Спеціалізована антикорупційна прокуратура, а також Національне антикорупційне бюро. Окрім цього, директорів "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О.Морозова" Олексія Бабіча і "Ізюмського приладобудівного заводу" Сергія Філоненка відсторонили від їхніх посад. Згодом Гладковського теж звільнили.

Своєю чергою, президент України Петро Порошенко після оприлюднення журналістського розслідування анонсував реформи в "Укроборонпромі". Водночас очільники НАБУ та ГПУ запевнили, що роками розслідували факти корупції, про які йдеться у розслідуванні. Зокрема, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що співробітники НАБУ та СБУ могли бути причетні до корупційної схеми в оборонці.

НАБУ провело 20 обшуків у фігурантів журналістського розслідування про розкрадання оборонки

НАБУ провело 20 обшуків у фігурантів журналістського розслідування про розкрадання оборонки

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація