НАБУ вручило шість підозр у справі "Золотого мандарину", пов'язаній з екснардепом Логвинським

НАБУ вручило шість підозр у справі "Золотого мандарину", пов'язаній з екснардепом Логвинським

Фото: Flickr/НАБУ

Там заявили, що організатори злочинної схеми ввели в оману ЄСПЛ та заволоділи мільйонами з держбюджету.

22 січня НАБУ повідомило шістьом особам про підозру у заволодінні та легалізації понад 54 млн грн з держбюджету у справі ТОВ "Золотого Мандарину Ойл".

Про це повідомили у пресслужбі Бюро.

Так, підозри оголосили:

  • Колишньому урядовому уповноваженому у справах Європейського суду з прав людини;
  • Колишньому першому заступнику міністра юстиції (повідомлено про підозру в порядку  ст. 135, ст. 278 КПК України);
  • бенефіціару приватної компанії;
  • трьом особам, наближеним до колишнього народного депутата України.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст.209 ККУ ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" та "Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом").

Слідство встановило, що підозрювані впродовж 2013-2016 рр. організували схему з використанням механізму звернення до Європейського суду з прав людини: ввели в оману європейську інституцію, не поінформувавши її про всі обставин спірних правовідносин.

Так, у вересні 2013 року представник ТОВ "Золотой Мандарин Ойл", підконтрольного колишньому нардепу, за вказівкою останнього підготував та надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ "Київенерго" перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з’ясували детективи НАБУ, попри рішення суду на свою користь, "Золотой Мандарин Ойл" за його реалізацією до виконавчої служби не звертався. Та про цей факт ТОВ ЄСПЛ не повідомило. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ "Київенерго" на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за півроку до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, як вважає слідство, для супроводу справи в ЄСПЛ колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного нардепу "Золотого Мандарину Ойл" понад 54 млн грн із держбюджету за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. У лютому 2016 року Міністерство юстиції України перерахувало вказану суму коштів.

Розслідування вказаних фактів детективи НАБУ розпочали у червні 2017 року. Частина підозрюваних вже висловили готовність співпрацювати зі слідством та надати викривальні свідчення щодо обставин вчиненого кримінального правопорушення. Слідство триває.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу, а також встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

"Схоже, НАБУ і САП серйозно взялися за справу екснардепа Логвинського. Це справа, яку так по-дружньому зливали керівник САП Назар Холодницький і його ексзаступник Володимир Кривенко", - прокоментували новину у Центрі протидії корупції.

Там зазначили, що підозри вручили колишньому уповноваженому Кабміну у Європейському суді з прав людини Борису Бабіну, експершій заступниці Мін'юсту Наталі Севостьяновій, бенефіціару однієї з фірм та трьом близьким до Георгія Логвинського людям.

Зазначимо, раніше Борис Бабін повідомив, що йому вручили підозру. "Така цікава процесуальна діяльність у нинішніх політичних умовах мене жодним чином не дивує. Обрана для цього замовниками цього шоу дата Дня Злуки також красномовна. Підозру цю розцінюю як найвище визнання своєї діяльності у 2014-2020 з протидії агресорові", - йшлося в його повідомленні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація