Надзвичайні пригоди в квартирах: за що найчастіше мешканці отримують компенсації Новини компаній

Надзвичайні пригоди в квартирах: за що найчастіше мешканці отримують компенсації

Найчастіше мешканці багатоквартирних будинків отримують збитки через залиття - про пошкодження житла водою заявляють майже 90% застрахованих. Таку статистику наводять спеціалісти страхової компанії "ІНГО Україна".

Менше квартир страждає від пожеж, крадіжок та вибухів.

"Звісно, збитки від вибуху чи пожежі можуть бути катастрофічними, але їх не настільки багато, - зазначає фахівець департаменту врегулювання збитків страхової компанії "ІНГО Україна" Олександр Мартиненко. – Абсолютна більшість випадків – це залиття внаслідок розгерметизації водопровідних систем та систем опалення".

За словами експерта, трапляються також інциденти залиття внаслідок засмічення каналізаційних систем і недбалого ставлення до сантехнічного обладнання. Мартиненко пояснив, що розгерметизація сантехнічного обладнання також відбувається через порушення в з’єднанні комунікацій, вихід з ладу лічильників, розрив з’єднувальних елементів сантехнічного обладнання та внаслідок гідроударів бойлерів.

За офіційною інформацією страхової компанії, протягом поточного року "ІНГО Україна" відшкодувала мешканцям квартир збитки на суму майже 730 тис. грн. Це дозволило домогосподарствам швидко відновити пошкоджене майно та повернутися до звичного життя.

Страхування нерухомості фізичних осіб залишається одним із найбільш недооцінених видів, - вважають в страховій компанії. Коштують поліси на житло приблизно як Автоцивілка (від 975 грн на рік), але захищають на значно більші суми і саму нерухомість, і рухоме майно.

Під час врегулювання збитку найбільшою складністю досі залишається процедура отримання документації. Йдеться про акти щодо аварій від компетентних служб, що відповідають за контроль та експлуатацію комунікаційних мереж, а також швидке та якісне встановлення її причин. Оскільки 99,9% житлового фонду – це приватна власність, то експерти, які проводять оцінку збитку, не можуть отримати доступ до житла без згоди власника, пояснили в "ІНГО Україна". Також в Україні не існує ефективних законодавчих механізмів контролю виконання ДБН та санкцій за їх невиконання при експлуатації житла.

Наступна публікація