"Нафтогаз" позивається до "Газпрому" на 12 мільярдів. Коболєв розповів, за яких умов від суду відмовляться

"Нафтогаз" позивається до "Газпрому" на 12 мільярдів. Коболєв розповів, за яких умов від суду відмовляться

Фото: УНІАН

Головна мета – зберегти транзит газу через Україну.

Глава "Нафтогазу України" Андрій Коболєв розповів, що компанія подала в суд на "Газпром" через можливу втрату у вартості української газотранспортної системи внаслідок будівництва Росією обхідних потоків.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

Сума нового позову до Стокгольмського суду – 12 мільярдів доларів. "Головна підстава цього позову – втрата вартості нашої ГТС через те, що "Газпром" побудує обхідні потоки і не виконає свої зобов'язання перед "Нафтогазом" як власником контракту ", - пояснив Коболєв.

За його словами, це дасть можливість Україні компенсувати збитки через обхід транзиту російського газу.

"Тому що ми говоримо російськими колегам: якщо ви будуєте і не хочете транспортувати - компенсуйте", - заявив глава "Нафтогазу". Разом з цим він додав: "Якщо ви хочете транспортувати, готові підписати довгостроковий контракт за Європейским правом, з гарантіями, що ви нам заплатите, ми готові відмовитись від позову або переглянути його".

Коболєв підсумував, що головна мета проста – зберегти транзит газу територією України.

Раніше Коболєв заявив, що Росія не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через ГТС України. Коболєв впевнений, що в планах "Газпрому" - перекинути транзит на "Північний потік-2", що завдасть непоправної шкоди енергетичній безпеці Європи. На його думку, якщо будівництво цього газопроводу буде продовжено, то ніхто не зможе змусити Росію відмовитися від фактичного демонтажу об'єктів ГТС на українському напрямку.

"Північний потік-2": євродепутати закликають зупинити будівництво проекту

"Північний потік-2": євродепутати закликають зупинити будівництво проекту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація