Належне лікування та звільнення Сенцова: ЄС вимагає від РФ поважати права людини

Належне лікування та звільнення Сенцова: ЄС вимагає від РФ поважати права людини

Фото: Reuters

ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя.

Європейський Союз вимагає від Росії "не лише швидкої і належної медичного лікування Олега Сенцова, а й його негайного звільнення разом з іншими незаконно утримуваними українцями в РФ та Криму".

Про це читаємо у заяві речниці Європейської зовнішньополітичної служби Майї Коціянчич.

«Олег Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування. Його стан здоров'я зараз погіршився до критичного", - наголосила Коціянчич.

"Відмовляючи Сенцову у наданні належного стаціонарного медичного лікування, органи влади РФ його засадничі права, а також свої власні зобов'язання поважати права людини відповідно до міжнародного права, а саме - тимчасвого рішення Європейського суду із прав людини від 25 липня 2018 року", - йдеться у заяві ЄС.

"Олег Сенцов був ув'язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя", - резюмувала Коціянчич.

Адвокат Сенцова озвучив справжню причину зупинки голодування

Адвокат Сенцова озвучив справжню причину зупинки голодування

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення було звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

5 жовтня Сенцов повідомив, що припинить голодування від суботи, 6 жовтня. Він голодував майже 5 місяців. Адвокат режисера Дмитро Дінзе заявив, що український політв’язень припинив голодування, адже з нього погрожували "зробити овоч" і обіцяли примусове годування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація