Напередодні Дня Незалежності на КПП "Ягодин" вишукувалися черги з вантажівок

Напередодні Дня Незалежності на КПП "Ягодин" вишукувалися черги з вантажівок

Фото: УНІАН

Митники запевнили, що ситуація не надзвичайна і черги зменшаться вже за 8-10 годин.

На митниці повідомили про незначне збільшення кількості вантажівок на пункті пропуску "Ягодин" на українсько-польському кордоні.

Як пояснив ТСН.ua заступник начальника митного посту "Ягодин" Олександр Католик, така ситуація склалася з кількох причин.

Українка намагалася провезти дитину до Польщі у валізі

Українка намагалася провезти дитину до Польщі у валізі

По-перше, КПП "Ягодин" як найбільш потужний на західному кордоні приймає 60-70% потоку вантажного транспорту. А перед святами багато перевізників в очікуванні вихідних днів на внутрішніх митницях поїхали напряму на "Ягодин". І така ситуація є звичайною напередодні свят, зауважив Католик.

"Всі транспортні потоки залежать від внутрішніх митниць, які оформлюють товар в режимі експорту. І зрозуміло, що попереду чотири вихідних дні, і багато внутрішніх митниць, наприклад, дніпропетровські, кіровоградські тощо, які є більш експортно спрямованими, не будуть здійснювати свої процедури митного оформлення товарів. Тому всі перевізники обирають логістично кращий напрямок, а це - Ягодин", - пояснив митник.

Другою причиною ситуації, що склалася, є новий Митний кодекс, згідно з яким митники не можуть визначати, на який пункт пропуску їхати перевізникам, роблячи таким чином перерозподіл потоків і знижуючи навантаження на деякі митниці.

Ще одним важливим моментом, наголосив Католик, є налагодження пропускного режиму з польської сторони. Тобто українська сторона не може пропустити більше транспортних засобів, аніж прийме Польща.

"Згідно з меморандумом, підписаним 1,5 роки тому українською та польською сторонами, ми беремо 300 транспортних засобів на в'їзд в Україну за одну робочу зміну, а польська сторона бере максимально 200-250. Вона зі свого боку не виконує, у зв'язку з чим неодноразово було проведені зустрічі на рівні митниці, і зараз вже проводяться на рівні керівництва ДФС. Але поки що ми працюємо в такому режимі", - зауважив Олександр Католик.

Київські митники затримали 21 картину під час спроби їх пересилки до Китаю

Київські митники затримали 21 картину під час спроби їх пересилки до Китаю

Митник наголосив, що незважаючи на вище вказані моменти, ситуація на кордоні зберігається у межах норми. Так, станом на 15:00 у черзі на проходження контролю перебували 150 вантажних транспортних засобів.

"Якщо раніше у нас стояли черги по 500-600 транспортних засобів, які реально проходили за п'ять діб, то зараз у нас такого не спостерігається. 150 вантажних транспортних засобів - це звичайний режим і очікування сягатиме близько 8-10 годин", - сказав Католик, зауваживши, що черга з вантажівок зменшиться вже станом на ранок 23 серпня і сягатиме 100 транспортних засобів.

Крім того, відповідаючи на повідомлення читачів ТСН.ua про величезні черги і 6-годинне очікування, заступник начальника митного посту "Ягодин" запевнив, що 22 серпня пропуск легкових автомобілів у Ягодині відбувався у звичайному режимі.

"Черга станом на 15:00 складає 60 транспортних засобів особистого користування, а з 9 ранку проїхало 250-300 ТЗ. 60 транспортних засобів - це приблизно 2-3 години очікування, не більше. Але знову ж таки, все залежить від польської сторони, наскільки активно вона приймає. Адже вони посилили правила на деяких напрямках після введення безвізу", - запевнив Олександр Католик.

До речі, більшу частину черги складають легкові автомобілі з іноземною реєстрацією, яким необхідно перетинати кордон раз на 5-10 днів.

Проте наразі все вирішується у штатному режимі. "Середня потужність поста десь близько 700-800 транспортних засобів за 12-годинну робочу зміну, тобто десь 1,5 тисячі за добу. Ці умови виконуються практично щоденно. Але такого руху на сьогодні не спостерігається", - додав Католик.

Повʼязані теми:

Наступна публікація