Нардепи хочуть легалізувати вогнепальну зброю: чи потрібна вона українцям і які можуть бути наслідки

Нардепи хочуть легалізувати вогнепальну зброю: чи потрібна вона українцям і які можуть бути наслідки

ТСН з'ясувала, чи дозволять українцям пістолети для самозахисту і чому досі немає закону, який регулює обіг зброї.

В Україні депутати всерйоз замислилися над тим, щоби кожен із українців міг мати в себе пістолет. Уже два законопроєкти про обіг цивільної вогнепальної зброї є в парламенті. Поліція стривожена, каже, що зросте злочинність. А народні обранці вважають, що навпаки, так буде безпечніше громадянам.

ТСН запитав тих, хто переконує, що закон дасть більшу безпеку. І тих, хто бачить у ньому лише інтерес "збройних баронів". Про це йдеться 7 лютого в сюжеті ТСН.Тижня.

Елітні тири чи бюджетні стрільбища, кажуть фахівці, зараз переповнені бажаючими натиснути на спусковий гачок справжнього пістолета.

"Всі проблеми, які трапляються з нашими людьми – вони трапляються на вулиці. Людина абсолютно беззахисна. Поліції поруч нема. І для того, щоб мати шанс врятувати себе, має мати відповідний інструмент. Мова йде про пістолет", - каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Та от мати для самозахисту нарізний короткоствол (що, по простому, і є пістолетом) - це автоматично в'язниця для майже кожного українця. Володіння ним однаково незаконно що й мати танк вдома чи гармату.

Виняток, звісно, є. Табельний пістолет для силовиків. І виняток з винятку - нагородний ствол. Його вручають за видатні заслуги президент або міністри МВС чи ЗСУ.

"Холосте" законодавство

Сполучені Штати, уся цивілізована Європа та навіть Росія з Білоруссю законом регулюють обіг зброї серед цивільного населення. Україна ж - унікальна. Зброя є, закону нема.

"Біля мільйона стволів. Різних. Зареєстрованої зброї. Від травматичного пістолета, також мисливська зброя - це рушниці або нарізні карабіни", - повідомив речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

На це вітчизняна Феміда дивиться крізь зав'язані очі. Бо яка зброя і для котрого українця може бути легальною - вирішує пара старих міністерських наказів. Тобто, зовсім неважливо: бойовий офіцер одержує нагородний ствол, чи звичайний мисливець купує рушницю. Де-факто, вердикт буде однаковим для всіх.

"Якщо ви маєте зброю - то ви нею володієте незаконно. Бо в нас немає закону, який би регулював володіння зброєю", - пояснює народний депутат Олександр Дануца.

Та, можливо, тут діє інший принцип: що не заборонено - то дозволено. Утім, для країни, яка ще й воює, така невизначеність - небезпечна. Близько мільйона де-юре зареєстрованої зброї - це ніщо. В порівнянні з майже 5-мільйонним "чорним" арсеналом українців. На початку війни зброя з фронту масово хлинула в тил. І не лише стрілецька.

"Раніше, до війни, застосування ручних гранат в цивільному житті було раз на пів року, раз на рік. Зараз кількість завезених ручних гранат з фронту невігласами… ну, ледь не щодня вибухають гранати і наносять, як правило, шкоду або вбивають людей", - розповідає речник МВС.

"Дуель" депутатів

Врегулювати обіг зброї взялися дві різні парламентські групи. Важливо розуміти: йдеться не про залізо, що стріляє, а про те, кому воно потрапить до рук. І чи не стане крові більше, ніж є вже, якщо дозволять пістолет.

"Пістолет… ну, до вашого прикладу, візьму "Глок 35". Він має обойму 15 патронів. Він стріляє як автомат. Є країна. Норвегія. В 2011 році Брейвік розстріляв і вбив понад 60 людей. В нього серед озброєння був звичайний мисливський карабін і "Глок-34". Тобто людина з трохи навиками, вона за дві хвилини 15 патронів із "Глока-35" може щонайменше вбити 10 людей", - каже нардеп Олександр Дануца.

Тож, кожен пункт у двох запропонованих законопроєктах - не просто слова на аркуші, це реальні людські життя. А ще - реальні гроші. Тому два проєкти закону спершу розглянув правоохоронний комітет Верховної Ради. І це там депутати попередньо підтримали документ, що став "основним", а інший відхилили і він став "альтернативним". На цьому їхня законотворча дуель лиш почалася. А за секунданта тут, схоже, поліцейське міністерство.

"Чи хочуть громадяни України мати більше доступу до зброї більше, ніж мають зараз? Якщо суспільство скаже: "Так, хочемо і жити без цього не можемо, це єдине, про що ми зараз турбуємося". Ну, нема питань. Але щось мені здається, от чесно, якщо ми проведемо соціологічні опитування, навряд чи у великій більшості дасть позитивну відповідь на це питання", - каже речник МВС Артем Шевченко.

Новини тижня: чи потрібна українцям легальна вогнепальна зброя

Новини тижня: чи потрібна українцям легальна вогнепальна зброя

Пістолет - за ціною мобілки?

"Поява закону не тільки знизить ціни, а й дасть можливість завозити короткоствольну більш дешевих зразків. Я думаю, що пістолети типу "Макарова", швидше за все, з’являться на українському ринку за ціною не більше 200 доларів. Не більше", - каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Тобто, бойовий ствол, що коштуватиме як звичайний смартфон, стане доступний мільйонам українців. Від такого навіть теоретичного "пристрілювання" в МВС уже напружилися.

Нардеп Андрій Шараскін переконаний, що кожен відповідальний громадянин повинен мати право на пістолет для самозахисту. Про що й клопоче у своєму "альтернативному" законопроєкті.

Закон. Гроші. Два стволи.

Із найважливішого, що потрібно розуміти. "Основний" – пропонує дозволити пістолет тільки, по суті, для захисту житла. За межами дому короткоствол носити заборонено.

"Виключно придбання і зберігання і, не дай Бог, застосування зброї у певних випадках у своєму майні. Це ваш будинок. Ваша ділянка. І це ваш автомобіль, наприклад", - пояснює нардеп Олександр Дануца.

Але в машині пістолет має бути розряджений та у спеціальному кейсі.

"Кому він потрібен в розрядженому стані? Коли воно все зберігається окремо. Тобто окей, гаразд. Ви зачекайте, на мене не нападайте, я відкрию спеціальний кейс, споряджу. І то, я не маю його права використовувати. Ви розумієте, в чому абсурд?", - додає нардеп Андрій Шараскін.

Тому вже його "альтернативний" проєкт закону хоче легалізувати пістолет і вдома, і на вулиці. Але визначає місця "вільні" від носіння зброї. Саме до розробки цього законопроєкту були дотичні представники "Асоціації власників зброї". І які зараз його активно лобіюють за будь-яку ціну.

В асоціації і не приховують, що вбачають у МВС конкурентів. Йдеться про те, що "основний" законопроєкт пропонує створити реєстр зброї на базі Міністерства внутрішніх справ. А відібрати це у МВС і сформувати реєстр зброї на базі Міністерства юстиції – це хочуть автори "альтернативного" проєкту закону.

І разом з цим обидва законопроєкти схожі в тому, щоб зброю розбити на категорії, на штиб водійського посвідчення: A, B, C, D. Щоб реально, а не фіктивно навчати поводженню з пістолетом. І, важливо, дозволити короткостволи лиш тим людям, які роками мали досвід володіння іншою зброєю, як-то мисливською. Та, водночас, не мають за спиною шлейфу з нетверезого водіння чи інших гріхів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація