Нардепи хочуть визначити поняття "сексизм" і встановити покарання за його прояви: що думають українці

Нардепи хочуть визначити поняття "сексизм" і встановити покарання за його прояви: що думають українці

Фото: Credits

ТСН поспілкувалася з українцями щодо сексизму і з'ясувалося, що не всі розуміють, що це таке, але його прояви бачать у різних сферах життя – як відкриті, так і невидимі.

Поняття "сексизм" ширше, ніж боротьба за права жінок. Але поки в Україні сексизму юридично не існує. На цьому тижні група народних депутатів знову згадала про зобов’язання перед Євросоюзом навести лад із сексизмом в українському законодавстві. У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, у яких пропонують визначити поняття "сексизм" і встановити покарання за його прояви.

Поки депутати радяться, ТСН запитала у українців, що вони думають про сексизм. Про це йдеться 24 січня в сюжеті ТСН.Тижня.

Виявилося, що про сексизм мало хто знає напевно:

  • Віктор, монтажник: "Десь уві сні буває таке у жінок, і дівчат, і в чоловіків. – А що це таке? – Не знаю. Во сні щось там хочеться".
  • Тетяна, пенсіонерка: "Приблизно теж не скажу. Антисемитизм типу?"
  • Ніна, пенсіонерка: "Щось таке там десь витає, а так не знаю точно".
  • Ольга, активістка: "Я дуже сподіваюсь, що парламент проголосує за цей законопроєкт, тому що він, по-перше, дасть можливість визнати цей термін, тому що наразі у нас є порушення, а нема за це покарання, тому що просто немає цього терміну в законодавстві".
  • Мар'яна, екскурсоводиня: "Воно десь тонкою такою ниточкою протягується, тобто ти жінка, хай там мовчить. Або хай вона собі в домі порається, а от чоловік самий головний".
  • Олександр, інженер-механік: "У мене жінка на мене гримає. – Тобто, ви - жертва сексизму? – Так".
  • Ірина, продавчиня: "Буває таке, що, наприклад, начальник домагається підлеглої і вона не може нічого зробити, боїться, щоб свою роботу не втратити".
  • Катерина, пенсіонерка: "Ми в Україні все життя жінки принижені, ми завжди нижче чоловіків. Може займаємо, виконуємо роботи більше за чоловіка, але ми отримаємо все рівно менше по життю".
  • Андрій, айтішнік: "Наприклад, жінка-менеджер в компанії програмістів IT не зустрічає належної поваги як технічний фахівець і до неї ставляться як до дівчинки, яка розмовляє з клієнтом. Хоча чоловік на такій же посаді зустрічає сильну повагу, як справжній бос проєкту".
  • Ярослав, технік: "У мене у дружини навпаки зарплата більша ніж в мене. – Це не сексизм? – Ні. Чому це сексизм? У неї є вища освіта. В мене немає".
  • Аліна, лікарка: "Я вважаю, що карати - це нераціонально, все одно людина завжди залишиться своєї думки, навіть якщо будуть її за це карати".
  • Олександр, науковий співробітник: "Все одно ти людина і ти маєш такі самі рівні права як усі, незалежно від статі чи раси, чи віросповідання".

Що українці думають про явище сексизму

Що українці думають про явище сексизму

Часто сексизм збігається із неприкритим насильством, але здебільшого він невидимий, та від цього "але" не менш болючий. Жінка-екскурсовод бачить його прояви навіть у невимушеній розмові за родинним столом, де роль жінки – готувати і подавати. Продавчиня - у відвертих домаганнях боса. Айтішник заявляє, що гендерна нерівність існує навіть у просунутих компаніях. Активістка вірить, що негайне ухвалення закону легалізує поняття "сексизм" і потягне за собою невідворотне покарання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація