Народився - ставай у чергу. Як збираються вирішувати катастрофічну проблему з дитсадками в Україні

Народився - ставай у чергу. Як збираються вирішувати катастрофічну проблему з дитсадками в Україні

Фото: pixabay.com

Поки що для зручності батьків запроваджена електронна черга.

Майже 78 тисяч малюків перебувають у черзі в дитсадки. Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Влаштувати дитину в садок є справжньою проблемою для батьків по всій Україні. У Міністерстві освіти визнають: ситуація - майже катастрофічна. Міста розбудовуються, мешканців стає все більше, а от нових садків - замало. Тому в групах, де має бути до 20 дітей, сьогодні майже по 40 на одного вихователя. А ще тисячі малюків просто не потрапляють до ясел.

За останні роки було відновлено понад 1500 дитячих садочків - цього недостатньо навіть з урахуванням того, що кожного року відкриваються новобудови. До прикладу, 2016 року з'явилося 14 новобудов.

Нині найбільше проблем на Одещині. Там черга охочих потрапити в садок перевищує 20 тисяч малюків. У Києві і на Закарпатті ситуація дещо ліпша – близько 10 тисяч. Невеликі черги є в Чернігові, Сумах. А в Житомирі і Кропивницькому про чергу в ясла взагалі не чули.

Рецепт щастя простий: народився – ставай у чергу. Так іронізують батьки немовлят. Інакше ризикуєш залишитись без законного місця.

У столиці процедуру черговості спростили максимально. Записатися в садок можна лише в електронний спосіб, тому конверти з грошима нести просто нікому.

Електронна черга доступна як єдиний список і кожен може її переглянути. Люди автоматично отримують запрошення в дитячі садки, коли публікується інформація про наявні місця.

В столиці не вистачає місць у дитячих садках

В столиці не вистачає місць у дитячих садках

Створення електронного ресурсу не вирішує проблеми, погоджуються чиновники. Проте дає багато переваг та зручностей батькам. Відтепер вони можуть обирати для своєї дитини будь-який садок у місті та подавати заявки хоч у всі одночасно, стежити за рухом черги і навіть тричі відмовлятися від запропонованого місця.

Більше ніж 18 тисяч дітей вже зараховано за новою системою.

Вирішувати проблему глобально у Міністерстві освіти пропонують новою ініціативою: створенням корпоративних садків при державних установах та приватних компаніях. Така пропозиція вже є в новому законі про освіту і стане реальною, якщо депутати проголосують за неї у вересні.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація