"Нас урятували дві секунди": тренер розповіла, як вберегла життя десяткам дітей у школі під Києвом

"Нас урятували дві секунди": тренер розповіла, як вберегла життя десяткам дітей у школі під Києвом

Фото: Національна поліція України

Вона вивела малят надвір, коли почав падати дах новенького спортзалу.

Тренер художньої гімнастики з Вишневого Карина Шваєцька минулої суботи евакуювала кілька десятків дітей зі спортзалу за секунди до того, як у приміщення обвалилася стеля. Дівчина почула тріскіт з-під даху новенького спортивного комплексу та не розгубилася, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Маленька Варя той день запам’ятала у найдрібніших подробицях. Спершу це було звичайне тренування: розминка, вправи, аж раптом діти і тренер побігли на вулицю. "Тільки пальчики були закриті, а п’яточки були в снігу. Ми були в білих шкарпетках, деякі в чорних були. І ми були в купальнику, бо ми займалися у купальнику", - розповіла дівчинка. "Нас урятували дві секунди. Дві секунди. Якби на дві секунди довше – нікого б не врятували", - каже сама Карина.

На Київщині тренер з художньої гімнастики евакуювала півсотні дітей під час обвалу даху

На Київщині тренер з художньої гімнастики евакуювала півсотні дітей під час обвалу даху

Дівчина першою почула тріск і побачила, як зі стелі падає вентиляційна труба. У той час у залі займалися 15 п’ятирічних гімнасток та ще стільки ж семирічних дзюдоїстів. Ще півтора десятка дітей у момент обвалу були у роздягальні в торці будівлі. Перш, ніж вибігти з приміщення, Карина та її колега, тренер з дзюдо, встигли перевірити, чи нікого в залі не залишилося. "Це тривало десять секунд. У момент, коли ми останні вибігали із зали, за нашою спиною просто все обвалилося. Це дійсно диво", - кажуть вони.

Цей комплекс називали перлиною Києво-Святошинського району, його побудували за рекордні вісім місяців, на будівництво витратили 18 мільйонів гривень. Відкривали з помпою – у присутності чи не всіх місцевих чиновників та депутатів. Проіснував він сім місяців. За день до обвалу у спортзалі проходив чемпіонат із дзюдо, виступали півтори сотні спортсменів, зала була забита батьками та вболівальниками. Якби конструкція впала тоді – лік жертвам міг іти на сотні.

Поліція вже затримала трьох ймовірних винуватців обвалу. З’ясувалося, що справу проти директора фірми-підрядника Литвинюка порушили ще у січні, його звинувачували у розкраданні коштів у особливо великих розмірах. Тепер ці матеріали доєднали до провадження, за яким звинувачують ще двох будівельників у порушенні правил під час проектування та будівництва. Під підозрою інженер Бондар, який здійснював технагляд за процесом, та виконроб Папанов. Якщо їхню провину буде доведено, їм може загрожувати до 12 років за ґратами.

Тренеру Карині тим часом надсилають сотні повідомлень у соцмережах із подякою за її вчинок. Але дівчинка щиро дивується такій увазі до себе. "Ну, інакше ж не могло бути. Я ж не могла залишити дітей. Так мало бути. Те, що ми врятувалися – це ангел-охоронець нас урятував. Тому що дві секунди вирішили все", - пояснила вона.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація