Наслідки кібератаки вірусу Petya: паралізовані установи та 23 кримінальні справи

Наслідки кібератаки вірусу Petya: паралізовані установи та 23 кримінальні справи

Фото: pixabay.com

Поліція озвучила офіційні дані. 

За фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні під час масштабної кібератаки в Україні відкрили 23 кримінальних провадження. Про це повідомив директор департаменту комунікацій Національної поліції України Ярослав Тракало.

За його словами, протягом доби  до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло понад тисячу повідомлень про незаконне втручання в роботу комп'ютерних мереж.

"З них офіційно із заявами до поліції звернулось 43 компанії. Решта звертались по консультації, які працівники кіберполіції надавали в цілодобовому режимі. З цією метою створено штаб, який в режимі реального часу надає консультації щодо того, як уникнути інфікування вірусом", - написав Тракало.

За останню добу до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло понад 1 тисячу повідомлень про незаконне втручання в роботу ко...

Опубликовано Iaroslav Trakalo 28 июня 2017 г.

Він додав, що наразі розпочато 23 кримінальні провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій та підприємств.  Ще за 47 фактами вирішується питання щодо внесення відомостей до ЄРДР.

Речник Нацполіції додав, що усі працівники кіберполіції перебувають на найбільш важливих об'єктах державної інфраструктури, де спільно з працівниками СБУ та Державної служби спецзв'язку та захисту інформації вживають заходів з локалізації шкідливого програмного забезпечення.

"На даний момент кіберполіція спільно з провідними фахівцями у сфері кібербезпеки докладають усіх зусиль для створення декриптора для розшифровки файлів, зашифрованих шкідливим програмним забезпеченням", - підсумував Тракало.

Нагадаємо, 27 червня об 11.00 проти України була розпочата масована кібератака з використанням модифікованої під Україну версія вірусу "wannacry" - "cryptolocker". Про це повідомив народний депутат та радник глави МВС Антон Геращенко у Facebook. За його словами, атака готувалася щонайменше місяць. Листи з вірусом, які надходили адресатам були російською та українською мовою. За його словами, за кілька днів робота комп'ютерних мереж буде повністю відновлена. 

Секретар РНБО Олександр Турчинов, своєю чергою, заявив про "російський слід" кібервірусу Petya в Україні. 

Наразі ж ситуація з кібератакою на ІТ-системи фінансового, енергетичного, транспортного та інші сектори критичної інфраструктури країни вже під контролем. Про це повідомляє прес-служба Держспецзв'язку.

Вірус, який вразив державні і приватні комп'ютерні системи України, поширився також в Росії, Англії, Індії та дістався США. 

Україна стала найбільшою жертвою вірусу "Petya"

Україна стала найбільшою жертвою вірусу "Petya"

Повʼязані теми:

Наступна публікація