Науковці НАН готуються представити розробку української вакцини від коронавірусу: у МОЗ розповіли деталі

Науковці НАН готуються представити розробку української вакцини від коронавірусу: у МОЗ розповіли деталі

Фото: Associated Press

На дослідження української вакцини держава виділила близько 10 млн гривень.

Розробки української вакцини від коронавірусу вчені з двох інститутів НАН повинні представити у вересні 2021 року. До цього часу науковці повинні завершити дослідження, які проводилися за державні кошти.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю "Суспільному".

За словами Ляшка, львівський та київський інститути НАН, які займаються розробкою вакцин, повинні надати звіт у вересні. На дослідження вони отримали державне фінансування в розмірі близько 10 млн гривень.

"Перші два інститути Національної академії наук (Інститут біохімії ім. А. В. Палладіна, Інститут біології клітини. - Ред.) отримали фінансування з державного фонду наукових досліджень. Вони у вересні повинні завершити свої наукові дослідження і представити довакційний штам, який може використовуватися у виробництві вакцин", - висловився голова МОЗ.

Читайте також: в Україні підтвердили небезпечний штам "Дельта": Ляшко сказав, хто з українців захищений

Ляшко додав, що також є окремо комерційна організація, яка теж розробляє вакцину. 

"Плюс ми як Міністерство охорони здоров'я домовляємося про трансфер технологій на територію України, які дозволять досить швидко без додаткових клінічних випробувань почати виробництво вакцини в Україні", - розповів міністр.

Нагадаємо, директор Інституту біології клітини НАН України у Львові, академік Андрій Сибірний, розповів, що львівські науковці працюють над розробкою першої української вакцини від коронавірусу у лабораторії Інституту біології клітини НАН. Створити її планують до кінця 2021 року, але після цього препарат потрібно буде ще випробувати.

Нагадаємо, учені з університету Вашингтона в Сент-Луїсі у новому дослідженні з'ясували, які вакцини можуть роками захищати від коронавірусу. Детально про це читайте тут.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Академік Сергій Комісаренко про темпи вакцинації та коли в України буде власна вакцина

Академік Сергій Комісаренко про темпи вакцинації та коли в України буде власна вакцина

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація