Науковці створили історично достовірні воскові фігури найвизначніших гетьманів України

Науковці створили історично достовірні воскові фігури найвизначніших гетьманів України

Найдовше довелося працювати над постаттю Івана Мазепи.

Історики, скульптори та художники цілий рік вивчали джерела, щоб із воску відлити фігури шістьох українських гетьманів у повний зріст.  Стоятимуть вони відтепер у Батуринській резиденції, йдеться в ТСН.12.00.

Невисокий, худорлявий із поголеними скронями на європейський штиб. Гетьман Мазепа забрав у істориків та художників чи не найбільше часу. Його зображень лишилися багато, але вони дуже різні.

Носити портрет гетьмана Мазепи у гаманці може собі дозволити кожен українець. На десятці Мазепа трошки молодший і повніший. Хоча його сучасники бачили Івана зовсім невеличким, навіть є описи його руки, яку порівнювали з тендітною жіночою.

Що зображення на десяти гривнях не зовсім достовірне, історики сперечаються давно. Пожиттєві портрети Мазепи свідомо знищувалися російськими царями, гетьману додавали зайвих кілограмів. Тож його воскову фігуру виливали, спираючись на описи іноземних дипломатів.

На Чернігівщині із воску відлили фігури шістьох українських гетьманів

На Чернігівщині із воску відлили фігури шістьох українських гетьманів

«Французький посол Жан де Белюз пише, що Мазепа на зовнішній вигляд був достатньо такий невидатний фізично, але тіло його при цьому міцніше ніж тіло німецького рейтара», - розповідає науковий співробітник Заповідника Гетьманська Столиця Віталій Мамалага.

В результаті восковий Мазепа вийшов, як тепер говорять, спортивної  статури. Його вдягнули, як не соромно було б зустрічати послів, і дали шаблю — точну копію однієї із гетьманових улюблених.

«Ось гравіювання — Ян Мазепа 1665 рік. Іще Мазепа молодий, тому шабля не дуже така багата. Іще не в чинах він тоді був», - каже науковець.

У двері він точно заходив, не нахиляючись, як і Богдан Хмельницький, впевнені історики. На відміну від Дем’яна Ігнатовича. Він збудував гетьманську резиденцію у Батурині і набивав тут собі гулі на лобі. Про це навіть згадки літописні збереглися.

Попрацювали скульптори над фігурами Хмельницького, Дорошенка, Самойловича і Пилипа Орлика. Вивчали кожну дрібницю — від зачіски до смаків у одязі. В кабінетах резиденції відновили робочу атмосферу. І це було не надто складно. Адже на той час у розпорядженні гетьмана було небагато кімнат і побут був дуже скромний. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація