Навколо Ічнянських складів почали підраховувати збитки від вибухів снарядів

Навколо Ічнянських складів почали підраховувати збитки від вибухів снарядів

Фото: УНІАН

Спеціальна комісія ходить по оселях місцевих жителів і документує всі руйнування.

Майже всі жителі прилеглих до Ічнянських складів сіл приїхали до своїх осель. Понад 10 будинків відновленню вже не підлягають, інші обстежують фахівці, аби визначити їх подальшу долю, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Світлана разом із чоловіком Володимиром заходять на подвір'я своєї хати у селі Августівка, звідси до складів трохи більше кілометра. Тієї  ночі зачули вибухи, у вікні побачили заграву і кинулися навтьоки із 8-річною донькою. "Встигли лише документи забрати і тікали лісами. Тікали, а воно доганяло – згори все свистить", - розповідають очевидці про пережите.

Повернення у руїни. Майже всі жителі прилеглих до Ічнянських складів сіл приїхали до своїх осель

Повернення у руїни. Майже всі жителі прилеглих до Ічнянських складів сіл приїхали до своїх осель

Подвір'я та городи людей всіяні не лише залишками снарядів, а й важкими кам'яними брилами. Вони зі складів летіли сотні метрів. Свою оселю, а нині чимале згарище, люди не впізнають. Бачили дім напередодні у ефірі ТСН, але, кажуть, не вірили своїм очам. "Отут кухня була, отут спальня була, а далі – дитяча. Місяць назад хату перекрили", - оглядають руїни постраждалі. Самі вони врятувалися, але вже після того, як втекли, згадали про чотирилапого. Пес лишився у вольєрі, але навіть тоді, як влучив снаряд і пробив дірку, вийти побоявся – дочекався господарів.

Вже не відбудувати хату Ніни Василівни – затишний двір лишився у жінки тільки на світлинах. "Стільки праці сюди вкладалося", - сумує вона. У селі чимало й тих будинків, які встояли і не згоріли, але вони теж підуть під знесення. "Цю хату неможна крити. Сюди її навантажити шифером – всі стіни розваляться", - пояснюють люди. Коли почалася канонада, Анатолій виніс стареньку матір у погріб – там сиділи кілька годин. "От сюди був приліт. Як вилазили – рукою відштовхував "Град". Якби він загорівся – не було ні нас, ні будови", - каже чоловік. Він вивіз матір до Ічні, а повернутися назад до оселі йому вже не дозволили поліцейські. Тепер, каже, аби дах не впав на голову, вимушений ночувати в машині.

Пообіді до людей приїздить комісія, описує пошкоджене майно та розпитує, чого хочуть власники: відбудовувати чи отримати інше житло. Тим, хто погоджується відбудувати, підвозять шифер, аби полатати дахи. Його надали волонтери. "Гроші ще не виділені так само, як ми не отримали коштів з державного бюджету", - пояснює т.в.о. керівника Ічнянської РДА Валентина Рябчун.

Попри те, що пожежу загасили, на складах досі лунають вибухи. Люди кажуть, що тривожні пакунки із їжею та документами у них напоготові. На ночівлю жителі зруйнованих будинків роз’їжджаються або до родичів, або по пунктах евакуації – у тимчасових прихистках досі перебувають 45 людей. Чиновники кажуть, що готові надати місця в Ічнянському гуртожитку, якщо питання із житлом не вирішиться найближчим часом.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація