Найбільші медіагрупи України просять Гройсмана навести лад із "чорними списками" російських артистів

Найбільші медіагрупи України просять Гройсмана навести лад із "чорними списками" російських артистів

Існуючі критерії нечіткі та застосовуються вибірково, що створює абсурдні ситуації.

Найбільші українські телеканали і кіновиробники просять уряд встановити прозорі та зрозумілі правила стосовно тих артистів, кого заборонено показувати по телебаченню через підтримку агресивних дій РФ у Криму та на Донбасі. Працівники медіа вимагають або чітко прописати критерії потрапляння людей у "чорні списки", або взагалі скасувати їх, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Обурення та нерозуміння працівників ЗМІ викликає нелогічність у наявних заборонах. До прикладу, російський актор Іван Охлобистін, який отримав із рук терориста Олександра Захарченка паспорт "громадянина ДНР", перебуває в списку заборонених осіб, а Микита Джигурда, в котрого є аналогічний документ, чомусь ні. Головний герой серіалу "Свати" Федір Добронравов у 2014 році в одному інтерв’ю згадав про Крим, і через три роки серіал з його участю заборонили до показу в Україні, тоді як актриса Марія Порошина регулярно гастролює на анексованому півострові, а в своїх інтерв’ю підтримує дії Путіна, але фільми і серіали з її участю показують українські телеканали.

Українськи телеканали і кіновиробники вимагають від влади чітких правил щодо небажаних артистів

Українськи телеканали і кіновиробники вимагають від влади чітких правил щодо небажаних артистів

У Держкіно пояснюють, що діють на підставі діючого законодавства, і щойно Мінкульт внесе згадані прізвища у відповідний офіційний документ, санкції будуть ужиті негайно. Але жоден державний орган не спромігся може чітко дати відповіді на питання, як саме визначають осіб, котрі "становлять загрозу національній безпеці". Відтак списки критикують за непрозорість, безглуздість і боягузство тих, хто їх формував.

У парламенті погоджуються з тим, що правила і критерії мають бути чіткими, зрозумілими загалу та застосовуватися не вибірково. Інакше, твердить представник комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький, влада використовуватиме такі списку в якості інструменту тиску на телеканали напередодні виборів. "Не має бути так, як є зараз, коли одні канали постійно показують акторів, режисерів, які є в чорних списках, і наші контролюючі органи закривають на це очі, натомість використовують цей механізм для зведення рахунків з неугодними каналами. Очевидно, така ситуація є неприпустимою", - переконаний він.

Генеральний директор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко вбачає в половинчастому застосуванні критеріїв для формування чорних списків елементи нечесної корпоративної конкуренції. "На жаль, сьогодні жоден офіційний орган не готовий брати на себе відповідальність, чому, власне, ці фільми і серіали заборонені. І далі є привід для спекуляцій і маніпуляцій. Стосовно того, які саме фільми забороняються, які не забороняються: ситуація зі "Сватами" підтвердила, що це може бути приводом для конкурентної боротьби всередині власне індустрії в Україні. Тому ми виступаємо за те, щоб були чіткі критерії", - наголосив він.

Проект змін до порядку складання "чорних списків" найбільші медіагрупи вже розробили і навіть передали уряду. Ними пропонується вносити пропозиції від правоохоронних структур, однак позбавити можливості РНБО та СБУ одноосібно когось відсіювати, адже це не є компетенцією вказаних органів. Лист прем’єру підписали директор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко, директор StarLightMedia Володимир Бородянський, Євген Лященко з "Медіа Групи Україна", кінопродюсери Сергій Созановський з Film.ua Group і Влад Ряшин зі Star Media. Представники "Інтер Медіа Груп" документ не підписали.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація