"Найближчі місяці можуть бути вкрай важкими": лікар назвав помилки та успіхи в боротьбі з пандемією коронавірусу в Україні

"Найближчі місяці можуть бути вкрай важкими": лікар назвав помилки та успіхи в боротьбі з пандемією коронавірусу в Україні

Фото: Associated Press

Лікар Андрій Волянський вважає, що найпершими треба прищеплювати людей віком 60+.

Вже майже рік Україна бореться з пандемією коронавірусу. За цей час українським медикам, керівництву МОЗ та виконавчій владі вдалося зробити як певні успіхи, так і помилки.

Своїми думками про досягнення та недопрацювання України в боротьбі з COVID-19 поділився 
лікар-імунолог Андрій Волянський.

Помилки

За словами Андрія Волянського, до першої хвилі пандемії в Україні, яка фактично розпочалася в країні восени 2020 року, після літнього затишшя виконавча влада виявилася не готовою — ліжок і кисневого забезпечення не вистачало. Після серпневих 25 летальних випадків на добу і вересневих 50, в жовтні почався різкий відрив — 85 смертей на добу, в листопаді-грудні — 180 смертей на добу.

"Новорічні свята, всупереч прогнозам виконавчої влади, дали очікуване зниження активності епідемічного процесу (130 щодобових смертей в січні). Після закінчення локдауну 24 січня потрібна виразна стратегія на наступні кілька місяців. Її у виконавчої влади немає. Ми чуємо туманні заяви про те, що протягом весни жорсткі карантинні заходи не знадобляться. Чому? Адже очевидно, що в найближчі тижні ми знову побачимо зростання. І це можуть бути і 200, і 300, і навіть 400 летальних випадків на добу", — говорить лікар.

Він додає, що, на відміну від Західної Європи, в Україні епідемічний потенціал далеко не вичерпаний, а за відсутності вакцинації найближчі місяці можуть бути вкрай важкими для країни. Мінімізувати втрати можна лише жорстким локдауном і адресним захистом вразливої категорії людей.

Андрій Волянський вважає, що на вакцинацію літніх людей з хронічними захворюваннями можна було б направити повністю 2,1 мільйона доз вакцини, очікувані в лютому-березні. На його думку, керівники роблять неправильно, що спочатку вирішили вакцинувати військовослужбовців на сході, яким вакцинація не потрібна, оскільки 80% смертей дала група 60+.

"Чому отримаємо так мало вакцини і отримаємо так пізно? Коли Захід прищепить своїх громадян, сформується більш-менш чітка логістика надлишків і їх, безумовно, передадуть жебракам. Але це станеться в кращому випадку наприкінці весни — влітку. Коли активний період пандемії завершиться. Коли Україна отримає очікувані 40-60 тисяч смертей (1000-1500 смертей/мільйон)", - розповідає Волянський.

Серед помилок він також назвав відсутність епідемічного розслідування, низьке охоплення тестуванням, низький рівень надання медичної допомоги за іншими патологіями, відсутність грамотного аналізу та прогнозування у виконавчої влади.

Успіхи

Найперше, на думку Андрія Волянського, успіхи у боротьбі з пандемією коронавірусу досягаються завдяки хорошим медикам, а також тому, що поступово клінічна імунологія стає значущою. В Україні створили хороші протоколи і регулярно та швидко адаптували їх.

Поряд із хорошими медиками, на думку Волянського, в Україні є хороші люди, які дисципліновано виконують карантинні заходи та допомагають близьким і незнайомим. 

"Не можна тільки лаяти виконавчу владу. Після втраченого даремно літа восени швидко наростили ліжковий фонд до 66 тисяч, і вже в грудні змогли знизити завантаженість до прийнятних цифр. Змогли забезпечити більшість ліжок киснем. Далі, хоч і тимчасові, надбавки до зарплат медиків", — зазначає імунолог.

Резюме

Лікар заспокоює, що пандемія коронавірусу добігає кінця і незабаром українці отримають колективний імунітет.

"Цивілізований світ швидко прищеплює групи ризику і вже через 1-2 місяці колективний імунітет буде створено в багатьох країнах за рахунок 30-50% інфікованих і 20-40% щеплених. Україна доводиться розраховувати тільки на природне інфікування — до кінця весни я припускаю 50-60% інфікованих і 5-10% щеплених. Мінімізувати втрати можна адресному захистом груп ризику, зокрема перерозподілом вакцини в їх користь. Тож не втрачаємо оптимізму, плануємо літній відпочинок. Зберігаємо спокій", — резюмував Андрій Волянський.

Нагадаємо, що влітку коронавірус піде на спад, а українці отримають колективний імунітет.  Восени можливі невеличкі спалахи захворювання.

Спад пандемії: чи з'явився в українців колективний імунітет проти коронавірусу

Спад пандемії: чи з'явився в українців колективний імунітет проти коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація