Найдорожча у світі ягода: як в Україні вирощують лохину і коли вона здешевшає

Найдорожча у світі ягода: як в Україні вирощують лохину і коли вона здешевшає

Фото: Pexels

В українців є всі шанси, що вже скоро зможуть їсти її досхочу і за доступними цінами.

Лохина - найдорожча в світі ягода. Її часто називають "чорною ікрою серед ягід". Але в українців є всі шанси, що вже скоро зможуть їсти її досхочу і за доступними цінами. Навіть після обробки, а це рідкісний випадок, ягода лишається не менш корисною.

Українська лохина прорвалася на найдорожчі ринки світу. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Ягода ця супервітамінна та супердорога. Наразі на ринках імпортна коштує 500 грн за кг. З'явилася вже й українська, дешевша, але про "доступність" поки що не йдеться. За неї правлять 280-350 грн/кг.

Так, на Житомирщині є лохинова плантація на 100 гектарів. Перші кущі тут почали висаджувати 2 роки тому. За цей час площі збільшили впятеро. Але мовиться лише про багатотисячні інвестиції без заробітку поки що.

"Плодоношення починається на 5 рік. У підприємств, які займаються вирощуванням лохин, має бути достатньо міцний запас, щоб цей проміжок часу не отримувати прибутки. На 1 гектар треба 25 тис. доларів інвестицій. І ти іще потім чекаєш 5 років", - розповів директор із розвитку підприємства з вирощування лохини Євген Харлан.

Та, попри це, щороку в Україні зростає кількість нових плантацій. Що більше їх буде, то швидше донизу поповзе ціна на базарах, кажуть ягідники.

"Україна у світі знаходиться на перших місцях у тренді за розвитком лохини. У нас щороку збільшуються площі приблизно на 600-700 гектарів", - каже Євген Харлан.

Садять здебільшого в північних регіонах. Як-от Житомирщина, Чернігівщина, Волинь, Карпатський край. Вони найбільше підходять за кліматом і ґрунтами для неї.

"Дуже любить дреновані ґрунти - пісок, піщані ґрунти, щоб вода не застоювалась. Якщо кущ затоплений, 3 дні і він гине. Туди додається торф, з кислотністю 4 і додається ще тирса. Воду прикисляти. В домашніх умовах це може бути яблучна кислота, оцтова, лимонна", - пояснює головний агроном підприємства з вирощування лохини Юрій Белалов.

Поливати треба щодня. І це дуже дорого. На один кущ іде 5 літрів. На цьому підприємстві є цілий власний ставок, куди вода надходить зі свердловини і місцевої річки. За словами агронома, на гектар він виливає 20 тис. кубічних літрів. Для прикладу, така кількість води з домашнього крана  коштувала би щонайменше  436 тис. грн.

Україна за кілька років може стати одним з головних постачальників лохини в ЄС

Україна за кілька років може стати одним з головних постачальників лохини в ЄС

Цьогорічний сезон лохини почався на 3 тижні пізніше, бо в квітні були заморозки до -7. Бруньки пізніше забубнявіти й розпустилися.

Збирати лохину то ціла наука. Блакитний колір іще нічого не означає. Кожну ягідку слід обдивлятися, перш ніж зірвати. Навіть трішки зеленкувата, вона потім почне гнисти. І зривати треба так, аби не стерти природний наліт, який робить лохину блакитною. Пошкодження плівочки  експортери вважають браком і вартість ягоди може навіть і на 20% знижуватись.

Купують українську лохину по всьому світу: Євросоюз, Малайзія, Білорусь, Об’єднані арабські емірати, Синґапур, Гонконг. Україна за 5 років може стати одним із головних експортерів лохини на ринки Євросоюзу.

Але цього року через коронавірус доставка за кордон утруднюється, тож є шанси, що лохина найбільшого калібру лишиться. Щоправда, дешевою вона не буде ще найближчі кілька років. Треба дочекатися, аби родити почали плантації, висаджені цього і минулого років. Пік сезону 2020 припаде на серпень і триватиме до кінця вересня.

Лохина містить вітаміни А, С, Е, В. Корисна для підтримки імунітету, зору, травлення, серцево-судинної системи. І геть не обов'язково її їсти кілограмами, достатньо 200 грамів, кажуть дієтологи.

Нагадаємо, що малина вже з'явилася у продажі на прилавках в Україні. Цьогорічний урожай ягоди поки що не тішить. Через дощі вона слабо запилилася під час цвітіння. Але її сезон лише розпочинається.

Повʼязані теми:

Наступна публікація