Найглибше озеро України Світязь обміліло більше, ніж на пів метра

Найглибше озеро України Світязь обміліло більше, ніж на пів метра

Обміління пов’язують з браком дощів та застарілою меліоративною системою.

Найглибше озеро України Світязь катастрофічно міліє. Рівень води вже менший від норми на півсотні сантиметрів. Таке стрімке обміління Світязя екологи пов’язують із глобальним потеплінням та відсутністю опадів, йдеться у ТСН.16:45

Де раніше була вода, тепер піщані береги, а в самому озері утворилися навіть міні-острови. Місцеві кажуть, що спостерігають падіння рівня води з кожним днем. За три місяці, коли ТСН побувала на озері востаннє, Світязь змінився сильно. Вода відійшла від берега уже на сотню метрів. Міліти найглибше озеро України продовжує.

"Найменший рівень в цьому році. Близько 53 сантиметрів вода зменшилася", - каже директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька.

Головна причина такого стану Світязя – це відсутність цього року опадів, кажуть екологи. Рясних дощів тут не було ні влітку, ні восени. Вода впала в усіх озерах Шацького поозер’я. Міліє Світязь уже не вперше. Таке було в сімдесятих роках минулого сторіччя через засуху. Але вже в наступні роки рівень води в озері повернувся до норми. Щоправда, такого обміління як цього року, місцеві не пригадують. Тепер, кажуть фахівці, без допомоги людини зарадити проблемі не можливо.

Урятувати Світязь: найглибше озеро України катастрофічно міліє

Урятувати Світязь: найглибше озеро України катастрофічно міліє

"Цей комплекс заходів повинен поєднувати питання як водних ресурсів, так земельних ресурсів, так і лісових ресурсів", – зазначає науковець, доктор економічних наук  СНУ імені Лесі Українки Анатолій Шворак.

Якщо ж ситуація не зміниться до заморозків – під загрозою опиняться й рослини.

"Якщо не буде води, їхні корені не будуть сягати води і вони просто висохнуть", – пояснює завідувач кафедри екології та агрономії ЛНТУ Василь Іванців.

Однією з причин обміління може бути застаріла меліоративна система. Загалом на Шацьких озерах 24 гідроспоруди і майже всі вони потребують ремонту. Через канал вода зі Світязя потрапляє до сусіднього озера Луки-Перемут. І поки шлюз тут не відремонтовано, його функцію виконують просто мішки з піском. Правда, стримувати зараз нічого – води у каналі немає. На ремонт кількох шлюзів гроші вже виділили. Щодо інших – кажуть, шукатимуть кошти за потреби.

Світязь – один з найпопулярніших прісноводних курортів України, а де можна ще відпочити не перетинаючи державного кордону, читайте у матеріалі: 10 найкращих місць для відпочинку в Україні влітку.

Кореспондент ТСН Тетяна Хомич

Повʼязані теми:

Наступна публікація