Найєм попросив Луценка надати копію списку "недоторканих" від посла США

Найєм попросив Луценка надати копію списку "недоторканих" від посла США

Фото: УНІАН

Нардеп також вимагає від генпрокурора розповісти про свої дії після отримання цього списку.

Народний депутат Мустафа Найєм подав депутатське звернення до генерального прокурора Юрій Луценка з проханням надати копію списку "недоторканих" для ГПУ людей, який йому нібито передала посол США Марі Йованович, та розповісти про свої дії після отримання.

Про це Найєм написав у четвер, 21 березня, у Facebook.

За його словами, такий вчинок є "втручанням у діяльність працівника правоохоронного органу".

"Якщо це дійсно так і Юрій Луценко не обманює нас, то вищевказані дії посла США в Україні підпадають під дію ст. 343 Кримінального кодексу в частині "втручання" в діяльність працівника правоохоронного органу", - вказав Найєм.

У своєму зверненні депутат запитує генпрокурора, чи звертався він до правоохоронців, президента, МЗС щодо втручань у свою роботу, чи відкривали за цим фактом провадження, хто саме був на зустрічі, під час якої Йованович передала список "недоторканих", у якій формі генпрокурор отримав цей список (усно чи письмово).

Окрім цього, за словами Найєма, ч. 6 ст. 16 закону України "Про прокуратуру" дає право будь-якому прокурору, в разі загрози своєї незалежності, звернутися до Ради прокурорів з проханням невідкладно вжити заходів для усунення загрози.

"І насправді, невідомо, може Юрій Луценко саме так і вчинив. Направив йому звернення з проханням надати відповідну інформацію. А заодно, передати копію списку Марі Йованович. Я думаю, ми маємо право знати, кого "кришує" посольство США і що робить генпрокурор, щоб чинити опір цьому тиску", - резюмував нардеп.

Помимо политической стороны вопроса, у этого абсурда, есть еще и правовая составляющая. Посол иностранного государства...

Опубликовано Mustafa Nayyem Четверг, 21 марта 2019 г.

Як повідомлялося, генпрокурор Луценко в інтерв’ю Hill.TV заявив, що під час першої зустрічі після призначення на цю посаду із послом США Марі Йованович вона передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування. Окрім цього, Луценко також поскаржився, що його відомство не отримало 4 мільйонів доларів, які США мали виділити як підтримку.

У Держдепі США своєю чергою на запит ТСН із цього приводу повідомили, що заяви генерального прокурора України Юрія Луценка про передачу йому послом Сполучених Штатів Америки Марі Йованович переліку "недоторканних" для правосуддя осіб не відповідають дійсності. "Такі атаки поглиблюють нашу рішучість допомогти Україні в досягненні перемоги у боротьбі з корупцією", - наголосили дипломати і пояснили, що озвучування претензій у засобах масової інформації Сполучених Штатів не робить ці претензії правдивими.

Посол США передала список осіб, яких не повинно переслідувати українське правосуддя - Луценко

Посол США передала список осіб, яких не повинно переслідувати українське правосуддя - Луценко

Повʼязані теми:

Наступна публікація