Назва, статут й устрій: глава УАПЦ розповів про серйозні суперечки з Філаретом перед об’єднанням

Назва, статут й устрій: глава УАПЦ розповів про серйозні суперечки з Філаретом перед об’єднанням

Фото: Reuters

Церкви не можуть дійти згоди з жодного пункту і, відповідно, провести Об’єднавчий собор.

Предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) заявив, що Об’єднавчий Собор може відбутись лише тоді, коли буде статут і назва єдиної церкви, проте зараз ще нічого немає.

Про це він розповів в інтерв’ю телеканалу ZIK.

"Ще про статут ми не готовимо, назви об'єднуючої немає. Немає статусу або моделі, яка буде, чи устрій чи патріарший чи митрополичий. З чим іти на собор?", - пояснив він.

Також він зазначив, що спілкувався щодо Собору з главою УПЦ КП Філаретом, проте розмова переросла у суперечку.

Очільники церков говорили 14 числа, на Покрову. "Мене приголомшило спілкування", - сказав Макарій. Так, Філарет наполягає, аби нова українська церква мала статут УПЦ КП.

"Я кажу: "Ваша святість, Собор збирати – то нема статуту". А він каже: "А статут у мене є". "У мене теж є, але з двох статутів треба зробити один статут". "Ні, – каже, – мій буде статут". 15-й рік повторюється", - сказав предстоятель УАПЦ.

За словами Макарія, суперечки виникли і щодо назви. Так, Філарет нібито заявив, що "Назва вже є" і усі повинні приєднатися до цієї назви, яка існує зараз, "і очолює її патріарх".

"Третє питання, який статус або яка модель. Коли я сказав, чи може бути митрополича чи патріарша – треба знати. А він зі злобою сказав, що не буде, буде патріарша. А екзархи нічого не говорять. Отака справа", - зазначив також митрополит Макарій.

Макарій нагадав, що коли підписувалось звернення до Вселенського патріарха, президент сказав, що назва буде "Православна церква в Україні". "Але зараз про назву ніхто не розмовляє. Кажуть, що назву готує Вселенський патріарх", - додав предстоятель УАПЦ.

На запитання, кому ж будуть вручати Томос, він відповів коротко: "Це Богу відомо".

Макарій зазначив, що не знає, чи не позначаться суперечки між церквами на тому, як проходитиме Собор. "Чого про Собор говорити? Перш треба обговорити питання поточні, а потім про Собор говорити. Якщо Собор, то треба статут об’єднуючої церкви – там десь треба готуватись 2 тижні. Модель треба знати", - пояснив предстоятель церкви.

Раніше стало відомо, де може відбутися Об'єднавчий собор щодо створення єдиної Української церкви. У заході мають взяти участь і деякі ієрархи УПЦ МП. Коли відбудеться собор, наразі невідомо, але в УПЦ КП пообіцяли робити усе, щоб це сталося якнайшвидше і щоб рішення про створення єдиної помісної церкви було ухвалено до наступного засідання Синоду Константинопольського патріархату, який відбудеться у другій половині листопада.

Повʼязані теми:

Наступна публікація