"Не хочуть очищувати судову систему": у НАБУ засудили рішення ВРП не відсторонювати суддів ОАСК

"Не хочуть очищувати судову систему": у НАБУ засудили рішення ВРП не відсторонювати суддів ОАСК

Фото: ТСН

У бюро назвали аргументи ВРП на захист Вовка та інших суддів надуманими.

У Національному антикорупційному бюро України засудили дії Вищої ради правосуддя (ВРП), а саме рішення не відсторонювати скандального голову Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка, його заступника та суддів цього ж суду через притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це пише пресслужба НАБУ. 

"ВРП знехтувала фактами слідства, ухваливши рішення на захист викритих на зловживаннях суддів ОАСК", — пишуть у заяві, а також додають, що аргументи ВРП на захист суддів ОАСК є надуманими і можуть свідчити про наявність зв’язків з фігурантами аудіозаписів, опублікованих НАБУ. У них зокрема фігурує суддя Вовк та інші судді. 

У НАБУ також зявили, що повідомили голові ОАСК та чотирьом іншим суддям про підозру 17 липня 2020 року через те, що судді заздалегідь унеможливили особисте отримання підозр

"Попри численні повідомлення про виклики, підозрювані судді ОАСК ухилялися від особистого отримання будь-яких повідомлень, подовжували відпустки та переховувалися від органу досудового розслідування. І лише після оголошення їх у розшук, з’явилися на робочих місцях та заявили про свою присутність. Після цього їм особисто повторно вручили відповідні повідомлення про підозру", - пишуть у Нацбюро і додають, що ВРП проігнорувала ці  факти, заявивши про відсутність доказів належного вручення підозр чотирьом суддям ОАСК.

У НАБУ зафіксували, що ВРП свідомо проігнорувала наявність у матеріалах клопотання ухвали слідчого судді ВАКС, коли відмовляла  у задоволенні клопотань щодо двох суддів нібито у зв’язку із відсутністю належного обґрунтування висунутих їм підозр. В Ухвалі йшлося про дозвіл на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, одержаних під час розслідування іншого кримінального провадження.

"Крім того, Вища рада правосуддя опублікувала на офіційному сайті неправдиву інформацію щодо нібито ненадання відповідних матеріалів. Відмова ВРП відсторонити суддів Окружного адміністративного суду Києва, підозрюваних у захопленні державної влади, від здійснення правосуддя на час розслідування їхніх зловживань, свідчить про небажання очищувати судову систему", - додали в бюро. 

Нагадаємо:

  • У вівторок, 1 вересня, Вища рада правосуддя (ВРП) розглянула п'ять клопотань генеральної прокурорки Ірини Венедіктової щодо тимчасового відсторонення суддів Окружного адміністративного суду Києва. Два з них у ВРП задовольнити відмовилися, а ще три повернули Венедіктовій без розгляду. 
  • Раніше 1 вересня, ВРП відмовилася відсторонювати від роботи голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка від посади, через те, що долучені до клопотання матеріали кримінального провадження нібито не містять доказів належного вручення судді повідомлення про підозру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація